Зона за отдих в двора

02/06/2021, 11:20:38
Оценка 5 от общо 2 гласа
02/06/2021
Тагове:
Зона за отдих в двора

Уютния кът за релакс със сигурност ще се превърне в любимото ви място в градината. В него може да си почивате с книга и чаша кафе, да се събирате със семейство и приятели, да вечеряте, да се забавлявате, а децата да играят на чист въздух.

Изберете правилното място

Естетика

Важно е зоната за отдих да бъде разположена на удобно и красиво място, от което се разкрива приятна гледка – зелена морава, цъфтящи храсти, сезонен цветен килим, езерце или друга водна площ. Не е желателно наблизо да има предмети от бита, купчина тор или мулч, градински инструменти.

Уединение

Със сигурност няма да се чувствате комфортно ако зоната за отдих гледа право към съседите или улицата. Тя трябва да е защитена от любопитни погледи, шум и прах. Затова изберете място, далеч от входа и оградата. Освен това може да създадете допълнителна защита с помощта на декоративен параван, жив плет, ефирни завеси.

Защита от вятър, дъжд, слънце

Изберете неветровито място, по възможност под голямо дърво, което да осигурява сянка и уединение. Все пак вероятно ще се наложи да подсилете защитата срещу слънце и дъжд с помощта на навес, чадър или друго средство. Ако се намирате в район, в който често вали или искате да ползвате зоната за отдих през пролетта и есента, най-добре заложете на беседка с покрив.

Близо до къщата

Колкото по-близо до вътрешната част на дома се намира зоната, толкова по-удобно ще ви бъде при сервиране и въобще винаги когато се налага да вземете нещо от вътре.

Какъв тип да бъде къта за отдих

Това зависи най-вече от големината и формата на двора както и от целите и функционалността на зоната – дали искате да вечеряте в нея, да организирате паритита, да спортувате или просто да се отпуснете с питие и книга в ръка. Разбира се, ако дворът е достатъчно голям може дори да създадете различни кътчета за всяка цел.

Веранда

Верандата е продължение на къщата във външното пространство. Несъмнено най-голямото ѝ удобство е близостта до жилищните помещения. Обикновено се състои от дървена основа и покрив. Ако желаете може да я направите открита за да се наслаждавате на слънчевите лъчи и да използвате тента или чадър при необходимост. На верандата може да разположите маса за хранене, люлка, хамак, удобни кресла.

Пергола

Перголата има решетъчен покрив, по който може да се пуснат катерещите се растения. В зависимост от тяхната гъстота ще се създаде различно ниво на засенчване. Пълна защита от дъжд обаче липсва. Отново може да разположите трапезна маса, пейки, люлка, удобно канапе. Най-често е направена от дърво, но може да бъде и от метал или ковано желязо.

Беседка

Беседката може да бъде открита – с покрив, но без стени или закрита, подходяща за хладни дни и вечери. Най-често е изработена от дърво, метал, камък. Може да бъде съчетана с барбекю зона, бар, кът за кафе или хранене.

Зелена „стая“

Представлява кът за отдих под открито небе, ограден от зелени стени от живи растения. Дизанът е минималистичен, а мебелите са семпли и изчистени – маса със столове или пейка, хамак, люлка.

Най-удачно е да се организира в някое сенчесто ъгълче на градината или задния двор. Употребата му е ограничена само до благоприятно време, тъй като липсва защита от слънце и дъжд.

Оборудване и декорация на зоната за отдих

Мека мебел

Ако обичате комфорта и лукса, не пропускайте да оборудвате градинския кът с удобна мека мебел. Предпочитани са плетените варианти, най-вече от изкуствен ратан. Добавете декоративни възглавнички и одеяла, може и малко килимче за повече уют. В този случай зоната трябва да е разполага с покрив.

Завеси

Чудесна идея за горещите летни вечери са ефирните завеси, които осигуряват уединение, уют, красота и частична защита от насекоми и вятър.

Люлка или хамак

Какво по-подходящо място за релакс в следобедните часове или за сутрешно кафе от люлката в градината?

Камина или барбекю

Градинското парти няма да е същото без барбекю под открито небе! Огънят придава уют и несравним чар на двора. Камината ще бъде вашето убежище през романтичните хладни вечери в края на лятото, а защо не и през есента и пролетта?

Осветление

Градинското осветление е не по-малко важно от интериорното такова. То осигурява не само комфорт и възможност да използвате зоната за отдих в тъмните часове на денонощието, но и безопасност, която е задължителна.

Растения

Несъмнено най-подходящата декорация за градинския кът са зелените и цъфтящи растения. Те могат да бъдат в кашпи, саксии, кошници или увивни видове, които да „обличат“ беседката или перголата.


Уютния кът за релакс със сигурност ще се превърне в любимото ви място в градината. В него може да си