Съвети за озеленяване и обзавеждане на малък двор

01/03/2021, 12:51:12
Оценка 3.7 от общо 3 гласа
01/03/2021
Тагове:
Съвети за озеленяване и обзавеждане на малък двор

Създаването на красив и функционален малък двор не е толкова трудно колкото изглежда на пръв поглед. С добро планиране и спазване на някои тънкости може да създадете чудесно, уютно местенце за приятно прекарване на време сред природата.

Изготвяне на план

Доброто планиране е в основата на красивия ландшафт. При наличие на ограничено пространство, то е особено важно. Не претрупвайте градината с растения, мебели и декоративни елементи. Обособете място за кътче за релакс – маса с пейка или люлка, хамак. Ако имате възможност в близост до него изградете малка водна площ – декоративно езеро или фонтан. Успокояващото ромолене на водата ще засили усещането за релакс и досег с природата и ще донесе хармония и приятно настроение.

Високите дървета с обемни корони не са препоръчителни, тъй като ще засеначат малкото пространство, а и кореновата им система изисква много място. Освен това малко растения виреят успешно под тях. По-добре заложете на овощни видове. Помислете за оградата – колкото по-масивна е тя, толкова по-тясно и схлупено ще изглежда малкото пространство. Най-добре е оградата да бъде от дървени или метални греди. В случай, че държите да се скриете от любопитните погледи на съседите, помислете за изграждането на жив плет или подходящи увивни растения, които да „пуснете по оградата“. Удачен избор са телефонче, клематис, дива лоза, тунбергия, орлови нокти и други.

Зониране

Дори малката градина може да бъде разделена на зони, което ще я направи по-удобна и функционална. За зониране може да използвате пътечки и различни настилки от бетон, дърво, тротоарни плочки, гранитогрес или декоративни стени от камък, тухла, арка или пергола, „облечени“ в увивни растения.

Къта за отдих може да бъде отделен от останалата част на градината с помощта на пергола или друг тип дървена преграда. Около него разположете декоративни растения – цветя, храсти, треви.

Ако желате да отглеждате зеленчуци, практична идея е оформянето на мини зеленчукова градина в лехи. Така не е нужно да отделяте голяма площ за целта, а зеленчуковата градина изглежда компактна и спретната.

Заменете беседката с пергола

Изграждането на масивна, затворена беседка в малкия двор ще направи ограниченото простраство още по-тясно и недостатъчно. Освен това няма да изглежда хармонично чисто визуално. Най-добре обособете кът за почивка с пергола или друг вид навес, дори само чадър. Най-важното е да запазите усещането за простор и открито пространство. Уют и уединение може да постигнете с помощта на растения, които да скриват кътчето от любопитните погледи.

Придържайте се към функцията на двора

Логично е, че в малкия двор няма как да имате голяма овощна или зеленчукова градина. Напълно възможно обаче е да отглеждате билки, подправки, цветя, да имате няколко лехи със зеленчуци. Ако желаете дворът да бъде основно място за релакс, то съсредоточете се върху създаването на такова. Обособете си кът за отмора с необходимите мебели и подберете растенията, така че да правят прекарването ви в него приятно.

Подходящо озеленяване

Оставете част от площта свободна т.е само зелена морава без други растения по нея. Така ще създадете усещане за простор, което липсва в малкия двор. Вертикалното озеленяване е чудесна идея, заложете на катериливи растения – роза, клематис, глициния, дива лоза и други. По оградата може да разположите и малки сандъчета с подправки или цветя. Избягвайте твърде големите растения, както и инвазивни такива.

Създаването на пастелна леха е чудесна идея за малка градина. Пастелните цветове имат успокояващ ефект, внасят усещане за мир и хармония. Това са меките, светли нюанси на синьо, розово, жълто, лилаво, оранжево. Много добре се комбинират с растения, със сребристи листа. Растения, подходящи за пастелна леха са: лвандула, жълти, розови и бели рози, магнолия, хортензия, лале, гладиол, лилиум, глиниция.

Подходящо осветление

Осветлението е важно във всеки двор, независимо от неговата големина, но в малките пространства, то има особено значение. С негова помощ може да моделирате простраството и да добавите обем. Може да подчертаете определени ландшафтни елементи – красиво дърво, акцентиращ храст, склуптура, пергола, арка. Разбира се, най-важно е пътеката, къта за релакс и водните площи да бъдат добре осветени, тъй като това е свързано с вашата безопасност.

Декорът е важен

Украсете градината с природни елементи – цветя в дървени пънчета, дървен мост, интересни камъни, плетени кашпи и т.н.

Може да си направите мини пътечка или сухо поточе от пъстри речни камъчета, кашпи от габиони или да използвате различни градински фигури. Малко поточе ще внесе хармония и спокойствие в двора.


Създаването на красив и функционален малък двор не е толкова трудно колкото изглежда на пръв поглед.