Минимализмът в ландшафтния дизайн

17/05/2019, 09:49:47
Оценка 5 от общо 2 гласа
17/05/2019
Минимализмът в ландшафтния дизайн

Минималистичния ландшафт предполага създаване на приятна, хармонична и балансирана градина, изискваща минимални грижи. Дворното пространство се разглежда като открита част на къщата. През топлите месеци от годината то успешно замества дневната, трапезарията, дори работния кът. Все повече хора предпочитат да седнат на верандата с лаптоп, отколкото да прекарат деня на закрито.

Минималистичните градини днес са характерни главно за Япония, Южна Корея, Великобритания, Швейцария, Австралия, но и ние все по – често поглеждаме към този стил.

Минималистичния двор обикновено има прост набор от архитектурни форми: повдигнати цветни лехи, веранда, семпло кътче за отдих, леки и удобни мебели, изчистени и семпли градински пътечки, озеленяване с растителни видове, които не изискват много грижи.

Минималистичната градина е без излишни орнаменти и декорации. Поддържа се лесно и е създадена за да служи на хората, а не те на нея.

Минималистичния дизайн предполага строги и прави форми на всички насаждения както и ясни граници между тях.

Верандата в минималистичен стил е семпла, изискана, оборудвана само с най – необходимото. Мебелите са от метал или ратан, текстилът е изчистен, няма излишни декорации. Таз веранда подхожда много на модерна къща тъй като няма да отклонява вниманието от архитектурните особености на сградата, а ще допълва нейната елегантност и ще подчертава идеологията й.

Осветлението в минималистичния двор е деликатно, меко, загадъчно. Осветяват се различни архитектурни елементи като статуи, пейка, чешма, басейна или растителни фигури.

При избора на растения съществено внимание се обръща на тяхната претенциозност. Залага се на растителни видове, които не изискват много грижи за наторяване, резитба, поливане. Целта е градината да се поддържа лесно дори и от заети хора. Залага се на непретенциозни тревисти растения, билки. Цъфтящите видове са по – скоро рядкост. На почит са вечнозелени храсти и иглолистни дървета. Много предпочитани са: туя, араукария, кипарис, юка, форзиция, спирея, бор, чемшир, японски клен, иглика, канна, папрати, дива лоза, различни мъхове.

Много често озеленяването се състои само от добре поддържани тревни площи, жив плет и няколко дървета.

Градинската настилка е от камък, клинкер или декинг.

Декорации почти не се използват. Съдовете за цветя са керамични или пластмасови, едноцветни. Аксесоарите са сведени до минимум. Основни материали са метал и стъкло.


Минималистичния ландшафт предполага създаване на приятна, хармонична и балансирана градина, изискващ