Какъв стил да изберем за верандата

08/05/2019, 15:26:00
Оценка 5 от общо 2 гласа
08/05/2019
Тагове:
Какъв стил да изберем за верандата

Верандата представлява вградено или пристроено помещение към къщата, без стени, но с покрив и колони. Верандата би могла да се нарече още „тераса с покрив“. Тя може да има различен облик – да бъде едноетажна или многоетажна, правоъгълна или овална, със стълби към басейна или градината, оборудвана с лятна кухня и трапезария, с мека мебел или дори с всичко това наведнъж.

Какъв стил да изберем за верандата?

Веранда в традиционен стил

Традиционната веранда най – често има дървен навес, пода е от естествен камък, гранитогрес или декинг. Тя е обзаведена с мека мебел, малка или голяма маса, често има телевизор или открито огнище.

Веранда в модерен стил

Подовата настилка на модерната веранда е от бетон или естествен камък. Колоните са масивни, често е оборудвана с камина. Мебелите са от метал, естествено дърво или ратан. Различни части от верандата могат да бъдат облицовани с декоративен камък. Този стил веранда подхожда на съвременни къщи или вили.

Веранда в минималистичен стил

Минимализмът е идеално решение за модерни и луксозни къщи със строги линии и панорамни прозорци. Материалите за обзавеждането на верандата са предимно метал, естествен камък и стъкло. Мебелите са изчистени и елегантни, цветовете са предимно бяло, сиво, черно.

Веранда в рустик стил

Верандата в рустик стил е изградена и обзаведена с естествени материали. Тук преобладават грубото, необработено дърво, естествения камък, текстил от натурални тъкани – вълна, кожи, лен. Почти винаги верандата в рустик стил е съчетана с лятна кухня с камина или барбекю.

Веранда в испански стил

Терасата в испански стил има масивни колони, в нея преобладава естествения камък. Тя има ретро излъчване, декорирана е със саксии и сандъчета с цветя и ароматни билки като лавандула, градински чай, розмарин. Мебелите са от ратан, леки, удобни, формите са прости и семпли. Често е декорирана с ефирни, деликатни завеси.

Веранда в бохо стил

Бохо стилът съчетава в себе си елементи от различни традиции и региони. Преобладават ръчно изработени аксесоари, мебели и текстил. Цветовата палитра е сложна. Верандата от този тип е колоритна и атрактивна.

Веранда с азиатски мотиви

Азиатския стил силно наподобява на минимализма. Той се характеризира с лекота, простота, елегантност. Верандата в азиатски стил имат ясни линии и строги форми. Азиатския стил е посветен на хармонията и баланса. Верандата в този стил осигурява спокойна и приятна атмосфера.

Веранда в етно стил

Етно стилът съчетава в себе си мотиви от различни народности – арабски, азиатски, гръцки, италиански, испански. Верандата в етно стил е колоритна, пъстра, изпълнена с орнаменти, дърворезба, нестандартни съдове за цветя, богата растителност.

Веранда в средиземноморски стил

Средиземноморския стил е характерен за Испания, Италия, Гърция, Франция и Турция. Верандата в средиземноморски стил много наподобява на испанската. Отличава се със светли цветове за текстила, мебелите и аксесоарите. Основните материали са ратан, ковано желязо и камък. Декорирана е с морски мотиви – корабни въжета, миди и рапани, декоративни лодки. Типични за нея са саксии и висящи кошници с пъстри, пищни цветя.


Верандата представлява вградено или пристроено помещение към къщата, без стени, но с покрив и колони