Как да създадем екологична градина

13/06/2019, 11:16:34
Оценка 5 от общо 2 гласа
13/06/2019
Тагове:
Как да създадем екологична градина

8 еко идеи за двора

Еко материалите, технологии и похвати, имащи за цел, опазване на околната среда, са приоритет за дизайнери, ландашфтни и строителни архитекти, производители на мебели и технолози в световен мащаб, от няколко години насам. Планирайки екстериора и интериора си и обзавеждайки жилищата си съобразно еко стандартите ние не само показваме отговорност към природата, но и си осигуряваме по здравословна среда у дома.

Използването на възобновяеми материали както и суровини, които предлагат възможност за рециклиране и повторна употреба е един от начините да създадем екологична градина. Всичко във вашия двор – от мебелите и декорацията до торовете и препаратите за опазване на растенията може да бъде съобразено с природата и да има за цел създаване на екологична и устойчива градина.

Няколко идеи как да запазим връзката с природата и да помогнем за опазване на околната среда, които освен това ще ни спестят и пари:

Соларно осветление

Соларните лампи, най-просто казано, „събират“ енергия от слънцето през деня и я трансформират в електрическа, която използват за да осигуряват светлина през тъмната част на денонощието. Слънчевата енергия има много предимства – безплатна е, не се изчерпва, не замърсява околната среда.

Още един голям плюс на соларното осветление е, че не ви е нужно окабеляване на градината. Лампите има няколко принципа на работа. Първият вариант е слънчев панел, който има фотоволтаична клетка, преобразуваща слънчевата енергия в електрически ток. Слънчевите клетки могат да бъдат свързани и към батерия, която се зарежда посредством придобитата енергия и осигурява светлина в продължение на няколко часа. Третия вариант е осветление чрез соларни светодиоди. Те имат много дълъг живот и не генерират топлина.

Предлагат се и соларни лампи със сензор за движение, които се включват само при преминаване покрай тях. Важно е да се отбележи и факта, че след като осветлението е веднъж монтирано няма последващи разходи.

Може да избирате между лампи с различна форма и дизайн както и с различен цвят и яркост на излъчваната светлина.

Компостирайте и използвайте био торове

Компостирането представлява процес, при който органичните вещества се разграждат и се превръщат в хумусоподобна материя. Това е успешен начин за рециклиране на органични отпадъци и за подобряване плодородието на почвата. Периодичното добавяне на компост подобрява структурата на почвата и повишава концентрацията на хранителни вещества. Подходящи за компостиране са: окосена трева, обелки от плодове и зеленчуци, листа и клони, слама, торбички от чай.

Растенията могат да се подхранват и с естествени материали, които са ви под ръка в кухнята. Подходящи са: утайка от кафе, яйчени черупки, бананови кори, хлебна мая, прясно мляко, вода от сварени картофи.

Ако искате да обогатите почвата преди да засадите зеленчукови култури има едни сравнително лесен и достъпен начин да го направите – зелено торене. Представлява използване на преходни растения, които се засаждат и след това по време на цъфтежа се заорават в почвата. По този начин те се разлагат и отделят полезни вещества в почвата. Подходящи за целта, растения са: лупина, грах, фасул, бакла, соя, елда, ръж. Обикновено тези култури се засаждат на есен и се заорават пролетта, но срока зависи от конкретното растение. Важно е ако сте използвали бобови култури, след това да не засаждате отново бобови на същото място.

Нов живот за старите вещи

Неведнъж сме ви показвали идеи как да вдъхнете нов живот на непотребните предмети от бита, забравени в килера или мазето. Стария велосипед, ръчна градинска количка, каручка, стълба, автомобилни гуми, столове и какво ли още не могат да се превърнат в чудесни цветарници с малко въображение. Така ще имате оригинална декорация в градината, за която няма да сте дали нито лев! Вижте: декорация със стари вещи в градината

Естествени инсектициди и репеленти

Има растения, които действат като естествени инсектициди и предпазват цветята и зеленчуците от вредители. Отварата, приготвена от чесън, лук, целина, хрян, мащерка, босилек, магданоз, копър, кимион успешно се бори с вредителите по стайните и градински декоративни растения. Засаждането на някои цветя като тагетес, невен, хризантема, мушкато, латинка и някои подправки като градински чай и девисил, между зеленчуковите култури прогонва ефективно вредителите.

Важно е да се съобрази и съвместимостта на едните култури с другите. Например зелето, ягодите и гладиолите ще бъдат предпазени от нематоди, ако около тях засадите невен и тагетес. Въшките бягат от мушкато, лук и чесън.

Градинския чай пък предпазва морковите от появата на вредителите.

Освен инсектициди, в двора често ни се налага да използваме и репеленти за да се предпазим от комари, кърлежи и други досадни и опасни насекоми. Растенията, които ще прогонят комарите далеч от къта за отдих на открито са: коча билка, лавандула, лимонова трева, розмарин, агератум, тагетес, мента, босилек, здравец, маточина, индрише, орех. Може да използвате и ароматни свещи или спирали против насекоми, които са 100% натурални, с масло от цитронела. Изгорена утайка от кафе също държи неприятните насекоми надалеч.

Вижте повече: как да изгоним комарите от двора

Вдъхновени за старите дънери

Понякога се налага да отрежем някое дърво в градината по ред причини. Остава стария пън, който вместо да бъде изкоренен може да се използва като нестандартна еко декорация. Стария дънер е чудесна алтернатива на стандартните съдове за цветя. Издълбайте внимателно дънера, напълнете с ,богата на хранителни вещества, пръст и  засадете избраните цветя. Заложете на малки растения с плитка коренова система.

След малко обработка, старият пън би могъл да се превърне и в удобно столче за сядане.

Използвайте габиони за вместо бетон

Терминът „габион“ буквално означава „плетен кош“. Габионите представляват модули от телена мрежа, запълнена с камъни. Пълнежът може да се направи от различни рециклирани продукти, което превръща габионите в предпочитан елемент от екологичния двор. Габоините се използват главно за стабилизиране и укрепване на нарушени повърхности, склонове, терасиране, изграждане на подпорни стени и огради, както и за направата на различни декоративни елементи в градината.

В кухините между камъните може да се напълни почва и да се засадят растения, което придава още по-екологична и зелена визия на габионите. Така те се сливат със заобикалящата ги среда и се превръща е красив ландшафтен елемент.

Габионите са надеждни, имат добри дренажни свойства и не се изискват никаква поддръжка.

Кладенец в градината

Подпочвената вода в градината може да се използва като икономичен и еко начин за поливане. Ако ви предстои изграждане на кладенец трябва първо да установите къде се намират водоносните хоризонти. Кладенецът се копае на дълбочина 10-15 м. и ширина около 100см. След това се укрепва или със зидан камък или с готови бетонови пръстени. Водата може да се вади с кофи или ако прекарате електричество – да инсталирате водна помпа. Ако решите да направите кладенец в двора си задължително се свържете със специалист, който да ви консултира относно неговото изграждане.

Използвайте мебели от рециклирани материали

Възможностите за мебели от рециклирани материали са неизброимо много. Голяма част от тях можете да направите и сами. Непотребната детска кошара може да се превърне в страхотна пейка или люлка за градината. Най-популярни са мебелите от палети. Те са екологично, евтини и достъпни. С помощта на малко лак, боя и текстил с тях могат да бъдат направени чудеса!

Вижте: как да си направим канапе от палети за градината или терасата


8 еко идеи за двора Еко материалите, технологии и похвати, имащи за цел, опазване на околната среда