Как да изгоним комарите от двора

11/06/2019, 11:20:50
Оценка 3.3 от общо 4 гласа
11/06/2019
Как да изгоним комарите от двора

Нищо не би могло да помрачи градинското ви парти или вечеря на открито, така както досадните насекоми, които кръжат около вас и ви хапят.

Как да предпазите двора си от комари?

1. Напръскайте

Започваме с най-ефективния начин – пръскане против насекоми. Може да го направите и сами с градинска пръскачка. Използвайте специализиран качествен препарат. Напръскайте цялата растителност – треви, храсти, алпинеум. Ако в близост до вас има запустял имот, неподдържан водоем  или друго занемарено място, което би могло да бъде биотоп на комари то трябва да се открие и унищожи. Най-ефективно би било пръскането ако го направите съвместно със съседите.
Ако не можете да се справите сами обърнете се към специализирана фирма за борба с вредителите.

2. Поддържайте двора в добро състояние

За да не ви досаждат комарите постоянно е много важно да поддържате тревата ниска и добре окосена. Не оставяйте растителни отпадъци да престояват в двора. Сменяйте редовно водата в езерото. За басейна и декоративния водоем се предлагат специални препарати, които не допускат развитието на вредители.

3. Засадете растения, които гонят комарите

Такива са повечето билки – лавандула, розмарин, мента, босилек. Както и някои цветя – хризантема, невен, тагетес, здравец. Засадете ги около зоните, които обитавате най-често – лятна кухня, беседка, кът за игра. Вижте пълния списък на растения, които отблъскват комарите

4. Използвайте свещи и лампи против насекоми

На пазара ще откриете богато разнообразие от свещи (предимно с масло от цитронела) както и от различни лампи и фенери, които помагат за предпазване от насекоми. Разбира се, не може да се очакват чудеса от тях, но в комбинация с другите методи биха помогнали.

Когато купувате лампи против насекоми прочетете внимателно техния принцип на действие. Повечето инсектицидни лапми примамват комарите към себе си. Ако ги разположите близо до вас насекомите ще бъдат привлечени от светлината, но щом усетят топлината и миризмата на вашето тяло, ще се насочат към вас. Затова е важно да поставите лампите в страни от мястото, на което ще се разположите. Също така за да привлекат насекомите е нужно навън да е тъмно.

Може да използвате и спирали против комари. Предлагат се 100% натурални продукти, направени от дървесен прах и масло от цитронела. Те се запалват и се оставят да тлеят и отделят дим, който прогонва комарите.

5. Запалете градинското огнище

Димът от огъня ще държи комарите далеч от вас и ще ви помогне да се насладите на приятна вечер на открито. Ефекта ще е по-силен ако хвърлите в огъня борови и смърчови шишарки.

6. Изгорете утайка от кафе

На малка метална плоча загрейте утайка от употребено кафе. Оставете го да тлее. Ако имате малко огнище поставете плочата с кафето на него. Оградете го с камъни от гледна точка на безопасност и него оставяйте без надзор!

7. По време на градинско парти включете вентилатор

Приятното разхлаждане от вентилатора не само ще направи прекарването ви навън в горещите летни нощи по-комфортно, но и ще ви предпази от досадните насекоми. За комарите вентилатора е истинско торнадо и те не могат да се справят със силната въздушна струя, която той образува. За да бъде ефекта още по-добър може да си приготвите домашен спрей от дестилирана вода, лимонов сок и етерични масла от лавандула, бергамот, мента или цитронела. Сложете го в пулвелизатор и от време на време пръскайте беседката и градинския кът. Вентилатора ще разпръсне миризмата на по-голяма площ.


Нищо не би могло да помрачи градинското ви парти или вечеря на открито, така както досадните насеком