Градинската арка - избор и озеленяване

26/07/2018, 14:16:59
Оценка 5 от общо 2 гласа
26/07/2018
Тагове:
Градинската арка - избор и озеленяване

Градинската арка е едно от най – ефектните украшения, които може да създадете в двора си. Тя е чудесен начин да аранжирате и да разкриете красотата на пълзящите растения. Различни видове арки са използвани за декорация на градини от векове насам и тяхната специфична форма се асоциира с класически дворове на храмове, дворци, палати.

Градинската арка освен декоративна има и функционална роля, тя служи за разделяне на едно пространство от друго и може да бъде използвана като преход между две зони в градината. Ако под нея поставите пейки може да се използва и като зона за релакс тъй като осигурява сянка през лятото.

Градинската арка може да бъде в различни размери, според предназначението си и мястото, на което е поставена, но най – често височината й е 2,5 – 3 м. ширината – 1 – 1,5 м. а дълбочината около 0,5 м.

Арките могат да бъдат изработени от различни материали като най – често използвани са метал и дърво.

Най – здрави и стабилни са арките от плътно желязо, но те са доста тежки а и скъпи. Често използвани са арките от метални тръби, които са прахово боядисани или с горен полимерен защитен слой. Те са леки, лесни за монтаж и на достъпна цена. Дървените арки също са много предпочитани главно заради натуралната красота на дървото, което хармонично си партнира с растенията, пуснати по него. Дървеният материал, трябва да бъде импрегниран със специален лак, който го предпазва от външни влияния и удължава животът му.

След като изберете вида и се сдобиете с арката идва ред на озеленяването й. Подходящи са катерливи растения като глициния, клематис, виещи се рози, орлови нокти, ипомея. Прикрепете здраво растенията към арката и не забравяйте да полагате обичайните грижи за тях като подрязване, премахване на прецъфтелите цветове.

Цветът на растенията изберете според стила на дворът си. Белият цвят придава хармония, спокойствие и свежест на градината. Розовите и бледо лилавите цветове са чудесно решение за пастелна градина.

Сортове рози, подходящи за декорация на арки: Paul's Scarlet Climber, Super Excelsa, Ghislaine de Feligonde, Ilse Krohn Superior, Gloire de Dijon, Sombreuil, American Pillar, Zephirine Drouhin и други.


Градинската арка е едно от най – ефектните украшения, които може да създадете в двора си. Тя е