Цветята, които могат да останат на балкона и през зимата

23/10/2018, 09:58:24
Оценка 4.2 от общо 5 гласа
23/10/2018
Цветята, които могат да останат на балкона и през зимата

Още в средата на есента голяма част от саксийните растения се прибират на закрито, за да им се осигурят подходящи температурни условия за презимуване. Това обаче често се превръща в проблем, първо заради ограничената жилищна площ и второ поради факта, че балконът някак опустява през зимата, липсва му цвят и настроение.

Тази ситуация донякъде може да се опрости като заложите на студоустойчиви видове, които могат без проблем да презимуват на открито.

Кои са те?

Бергения

Многогодишно студоустойчиво растение с едри лъскави листа, което може да цъфти по два пъти в годината. Цветовете й са обагрени в бяло, розово, червено или лилаво. Лесне е за отглеждане, тъй като се развива добре на всякакви изложение, понася както студ, така и суша.

Хоста

Многогодишно растение, образуващо гъста приземна туфа. Напълно зимоустойчиво. Много ефектна и декоративна е листната маса. Хостата е изключително непретенциозно растение, с което може да се справи всеки, дори неопитен, градинар. Предпочита сянка, но расте при всякакви изложения. Обича лека и свежа почва.

Японски пиерис

Студоустойчив храст, който е декоративен целогодишно и особено през пролетта. Може да расте както на слънце, така и на сянка, трябва само да се пази от силен вятър.

Юка

Много устойчиво растение, отлгежда се лесно, обича светлите места. През зимата вирее добре на хладно място, почти без вода.

Чемшир

Красивия чемшир внася настроение в градината или на терасата дори през зимата. Отглежда се лесно, расте на всякакви изложения, понася без проблем смяна на мястото.

Хотуния

Цъфтящо растение с декоративни пъстри листа. Те са сърцевидни, шарени, обагрени в зелено и различни нюанси на малиново и кремаво. Растението обича слънчеви изложения и понася лесно зимните температури.

Декоративно зеле

Растението е подходящо за оформяне на бордюри, цветни масиви, градински композиции, може да се засажда краи алеи, в интересни сандъчета, контейнери, градински вази. Отглежда се лесно и е напълно студоустойчиво.

Зимен жасмин

Пълзящо цъфтящо растение, устойчиво на ниски температури. Зимния жасмин се отглежда лесно, може да се оформи и като бонзай. Подходящ е за двора, верандата, открита тераса.


Още в средата на есента голяма част от саксийните растения се прибират на закрито, за да им се осигу