Срамежливата мимоза - нежна и взискателна

15/06/2020, 16:22:18
Оценка 5 от общо 2 гласа
15/06/2020
Срамежливата мимоза - нежна и взискателна

Родът на мимозите обхваща много видове, но само един от тях е пригоден за стайно отглеждане – срамежливата мимоза (mimosa pudica).

Представлява вечнозелено растение, което произхожда от субтропичните райони на Южна Америка. На височина достига до 30-50 см. Има разклонени, много леки стебла и тънки листа, които са покрити с множество свръхчувствителни ресни, които реагират на допир и дори на силен вятър. От там произлиза и името на цветето – при докосване листата бързо се затварят, а след около 15 минути отново се отварят, но много бавно, почти незабележимо за окото.

Цветовете наподобяват кръгли „пухкави“ топки. Те са дребни, розово-виолетови и се открояват много ефектно на фона на фините, зелени листа. Цъфтежът продължава през цялото лято, а след това се образуват чушките – типичните плодове за всички растения от семейство Бобови.

Място

Мимозата обича добре осветени места, чувства се отлично на перваза на прозореца, но през лятото трябва да се пази от силните слънчеви лъчи. Не понася течение и миризми, особено тютюнев дим. Ако се отглежда в стая, в която се пуши, листата ѝ може да опадат.

Най-добре вирее до западен или източен прозорец.

През зимния период оптималната температура е 17-18 градуса, а през лятото около 25 градуса.

Засяване

Семената се купуват през февруари-март. Засяват се във влажна почва, покриват се с прозрачно фолио и се оставят на топло място. Почвата трябва да бъде рохкава и песъчлива. След покълването, саксията се поставя до слънчев прозорец.

Поливане

Полива се умерено като се след почвата да не пресъхва. Мимозата обича високата въздушна влажност, така че през зимата, пулверизирането ѝ се отразява добре.

Подхранване

През пролетта и лятото е необходимо да се тори на всеки две седмици с торове, богати на азот, калий и фосфор. През есента торенето се прекратява.

Размножаване

Семената се събират от оформените семенни кутийки, които се появяват след прецъфтяване. Тъй като при липса на достатъчно светлина и топлина мимозата често умира, може да не я пазите за догодина, а да съберете семена, които да засеете през март. Когато времето трайно се затопли изнесете младото растение на балкона.

Болести и вредители

Мимозата е податлива на акари и гъбички заболявания, които обикновено се появяват при системно преовлажняване на почвата.

Резитба

Подрязването се извършва след цъфтеж или презимуване. Може да бъде оформена като бонсай.


Родът на мимозите обхваща много видове, но само един от тях е пригоден за стайно отглеждане –