Размножаване на бугенвилия

23/10/2019, 15:55:50
Оценка 3.8 от общо 5 гласа
23/10/2019
Тагове:
Размножаване на бугенвилия

Бугенвилията е едно от най-ценените и красиви растения заради впечатляващите си пурпурни прицветници. У нас се отглежда като саксийно растение и се развива добре в ниски и широки саксии. Почвата ѝ трябва да е богата на хранителни вещества и редовно да се наторява.

Как се размножава капризната красавица?

Трябва ви здраво и силно растение, тъй като ако използвате резници от болен екземпляр, размножаването може да не е успешно, растението да израсне слабо или да страда от същите болести.

Бугенвилията може да се размножи и чрез семена, но в домашни условия това е почти невъзможно затова сега ще ви запознаем с най-лесния начин за размножаване на атрактивното растение. Най-подходящото време за тази процедура е началото на лятото.

Стъпка 1

Отрежете връхната част на тазгодишно клонче с дължина 15 см.То трябва да има 8-10 листа и силно изразена връхна пъпка. Прави се наклонен отрез с остра ножица, в основата на листната дръжка.

Стъпка 2

Запазете връхните 3-4 листа, а останалите премахнете. В основата на резника (първите 2-3 см.) ще се оформят новите корени. Поставете резниците за няколко часа във вода. Не използвайте много топла вода защото може да изсъхнат и да не се вкоренят.

Стъпка 3

Подгответе почвения субстрат като смесите пресята почва за стайни растения и речен пясък в съотношение 1:1.

Стъпка 4

Напълнете субстрата в саксийки с диаметър 5-6 см. и добри дренажни отвори. Притъпкайте леко почвата.

Стъпка 5

С малка пръчица, с дебелина на молив, направете дупка в субстрата за да може да вкарате резника по-лесно.

Стъпка 6

За да ускорите вкореняването и да засилите шансовете за успех може да използвате растежни стимулатори за вкореняване под формата на прах. Покрийте със стимулатора основата на резника преди да го поставите в направения отвор. Той трябва да покрива около 2-3 см. от резника т.е. онази част, която ще бъде вътре в субстрата. За да осигурите добро прилепване на праха намокрете леко основата на резника.

Стъпка 7

Посадете по един резник в центъра на всяка саксийка и леко притиснете почвата около него. Внимавайте да не повредите листенцата по върха му.

Стъпка 8

Полейте веднага след засаждането с малко количество вода. Напоявайте всеки път щом почвата започне да изсъхва, но не прекалявайте и не допускайте да се задържа вода в чинийката.

Стъпка 9

Дръжте саксийките на полусянка при температура 22-24 градуса. На този етап не е нужно торене, а само да следите субстрата да не пресъхва. Може да покриете съда с прозрачно фолио за да поддържате необходимата температура и влага. Отстранявайте покритието само за поливане.

При подходящи условия вкореняването започва след 4-5 седмици. Ще разберете, че е успешно по това, че връхната пъпка се развива.

След това пресадете младите растения в съд с диаметър 12-14 см.

Вижте още: Как да се грижим за бугенвилията


Бугенвилията е едно от най-ценените и красиви растения заради впечатляващите си пурпурни прицветници