Подрязване и оформяне на фикус бенджамин

19/03/2019, 14:06:25
Оценка 5 от общо 2 гласа
19/03/2019
Подрязване и оформяне на фикус бенджамин

Фикус бенджамин е едно от най – популярните домашни растения. В стайни условия той е малко, вечнозелено дръвче с атрактивна корона.

Какво трябва да знаем за подрязването на фикуса?

Ако растението е скоро пресадено в нова почвена смес, то е необходимо да изчакате поне месец преди подрязването. Това се препоръчва с цел кореновата му система да укрепне, да се подобри протичането на клетъчни сокове към корена и стъблото и да се осъществи качествена обмяна на веществата с околната среда и почвата.

Обемът и големината на саксията задължително се съобразяват с височината на растението и големината на короната му.

Най – подходящото време за резитба на бенджамина е през пролетта. Тогава започват да се появяват нови филизи. Може да отстраните клонки, които изглеждат слаби или пожълтели листа. Така силите на растението се насочват към здравите му части.

Ако бенджаминът е по – стар и през зимата е загубил част от долните си листа и расте само нагоре, а вие искате да го накарате да се разклони, то трябва да подрежете малко върха. Ако растението има няколко върха, подрежете ги до местата, на които се виждат зачатъци на нови пъпки. Това ще предизвика силно разклоняване на фикуса.

За да превърнете бенджамина в още по – атрактивно растение може да засадите няколко екземпляра в една саксия и да сплетете стъблата им на плитка.

За целта засадете три млади растения едно до друго. Премахнете всички клонки от стъблата до мястото, до което желаете да стига плитката. Добре е стъблата да не се по – дебели от 1,5 см. в диаметър защото стават трудни за плетене.

Преди да започнете процедурата трябва да полеете растенията, за да може почвата да е влажна и гъвкава. Сплетете стъблата на обикновена плитка. Стягайте добре, но внимавайте да не нараните растението. Когато стигнете до клоните, затегнете сплетените стъбла с помощта на тел или прежда, за да може те да приемат новата си форма.

След няколко месеца отстранете затягането. Короната на фикус бенджамин трябва да се оформя редовно за да се поддържа добрия и здрав вид на растението.


Фикус бенджамин е едно от най – популярните домашни растения. В стайни условия той е малко, ве