Каланхое - пъстри багри у дома

20/03/2019, 13:22:11
Оценка 5 от общо 2 гласа
20/03/2019
Тагове:
Каланхое - пъстри багри у дома

Семейство: Дебелецови
Латинско наименование: Kalanchoe

Каланхое е тропическо, цъфтящо, сукулентно растение, естествено разпространено в Америка, Африка, Югоизточна Азия.

Достига различни размери, в зависимост от сорта, но средно расте до 30 – 50 см. височина. Има гладки, плътни, тъмнозелени, месести листа. Цъфти през пролетта с малки цветчета в бяло, жълто, оранжево, розово, червено. Цъфтежът продължава 2 – 3 месеца. При подходящи условия каланхоето може да цъфти целогодишно.

Най – разпространените сортове каланхое са:

Kalanchoe Blossfeldiana – това е най – често срещания вид каланхое за стайно отглеждане у нас;

Kalanchoe Manginii – плачещо каланхое – има тесни листа и висящи цветове с форма на камбанка;

Kalanchoe Beharensis – слонско ухо – рядко срещан вид, който се характеризира с едри, влакнести листа;

Kalanchoe Tomentosa – атрактивен сорт с дребни, назъбени листа, покрити с мъх.

Светлина: каланхое е светлолюбиво растение. Чувства се най – добре когато е огряно от слънцето за поне 6 – 8 часа на ден. Идеални за него за южното и западното изложение. Би могло да расте и на полусенчести места, но няма да цъфти толкова обилно. При пълна сянка има риск да загуби листата си.

Температура: цветето обича топлината. Оптималната стайна температура за него е 18 – 22 градуса, като не е желателно да пада под 15 градуса.

Почва и торене: каланхоето не е капризно и расте в обикновена почвена смес. Идеалния субстрат за него е 1 част торфен субстрат и 1 част пясък. Почвата трябва да бъде хранителна и с добра пропускливост. Каланхоето може да страда от недостиг на цинк, при което може да забележите, че листата му са бледи, дребни или се деформират. За да избегнете това подхранвайте го 2 – 3 пъти месечно с минерални торове.

Поливане: през топлото време от годината се полива умерено, а през зимата – само при изсъхване на почвата. Преполиването е вредно за каланхоето, може да доведе до окапване на листата или загниване на корените.

Размножаване: размножаването със семена може да се направи през февруари – март. Семената се разпръскват върху субстрат от уплътнен торф и дребнозърнест пясък. Не се покриват с почва. Оросяват се с вода, след което съдът се покрива със стъкло или полиетилен. Важно е да се поддържа висока влажност (80 – 90 %) и температура (22 – 23 С) на субстрата за да покълнат успешно семената.

Резници за размножаване може да се вземат през цялата година. Премахват се най – ниско разположените листа и резниците се оставят да изсъхнат за едно денонощие.

Засаждат се във влажна почва и се поливат умерено.

Каланхоето се пресажда през пролетта.

Болести и вредители: трябва да се наблюдава за гъбични заболявания и поява на гъсеници. Растението е сравнително устойчиво на вредители.

Как да предизвикаме повторен цъфтеж на каланхоето?

Растението цъфти в зависимост от продължителността на слънчевата светлина. Затова за да го накарате да цъфне отново трябва да имитирате шест седмици намалено осветление, типично за зимния сезон.

През това време намалете поливането. През този период поставяйте цветето при пълна тъмнина за около 14 часа и при силна светлина за 10 часа. Може да го прибирате на подходящо място, примерно килер, за да осигурите тъмнина. След около шест седмици, ако забележите формирането на нови цветни пъпки, върнете саксията при нормални светлинни условия и възстановете стандартния режим на поливане.

Други грижи:

  • Почиствайте редовно праха от листата на каланхоето с мека кърпа;
  • Премахвайте периодично слаби или загнили части на растението;
  • Наторявайте растението с тор за сукулентни и кактуси;
  • Пресаждайте каланхоето всяка пролет в саксия, по –голяма от сегашната с 2 см. в диаметър.

Семейство: ДебелецовиЛатинско наименование: Kalanchoe Каланхое е тропическо, цъфтящо, сукулентно ра