Какво да гледаме когато избираме растения?

19/03/2019, 14:23:39
Оценка 5 от общо 3 гласа
19/03/2019
Какво да гледаме когато избираме растения?

При покупката на растения за дома или градината е важно да обърнем внимание на някои детайли, които ще ни подскажат дали растението е здраво.

 • Внимавайте за растения, които се намират на открито извън магазина, особено ако условията навън не са много благоприятни. Избягвайте да купувате взискателни видове, които са стояли на открито.
 • Когато купувате луковици, избирайте твърди и свежи на вид, гледайте да не бъдат напукани или изгнили.
 • Огледайте внимателно листата. Вечнозелените растения трябва да имат наситен, а не блед цвят. Ако купувате растение през късната есен, нормално е то да не изглежда много свежо. Ако растението има силен прираст и се намира в активна фаза, това е знак за късно внасяне на торове. Тогава цветето няма да може да се подготви за презимуване.
 • Огледайте стъблата и клонките, трябва да са силни, еластични, а кората да бъде гладка, без петна. Внимавайте и за белези от механични повреди.
 • Проверете корените. Това може да направите като се опитате да издърпате леко растението от почвата. Ако то не може да се извади, значи е вкоренено добре.
 • Огледайте и самата почва. Вижте дали няма наченки на мухъл. Почвата трябва да изглежда свежа, не прекалено мокра, нито твърде суха и ронлива.

При изнасяне на растението от магазина, увийте го добре. Така ще го предпазите от течение и от нараняване при транспортиране.

Как да разчетете правилно етикета на новото растение?

На етикета на вносните растения задължително е изписано тяхното име и кратко описание, което включва период на цъфтеж, изисквания към околната среда, разстояние на засаждане.

Важно е също така да пише името на производителя.

Какво ни показват различните обозначения върху опаковката?

 • Слънце – показва нуждата от светлина. Ако е изобразено половин слънце значи растението вирее на шарена сянка. Ако картинката е облаче, то цветето обича сянката и трябва да се пази преките слънчеви лъчи.
 • Лейка или капка – това си символите, които показват от колко вода се нуждае растението. Това може да бъде показано с цифри – например 100 мл. вода на едно поливане или с капки. Повече на брой капки означават, че цветето е влаголюбиво.
 • Прибори за хранене – ако върху тях има знак „Х“ това показва, че цветето не е за консумация. Голяма част от стайните растения са силно отровни!
 • Термометър – обикновено на него е изписан интервалът между минималната и максималната температура, при която може да живее цветето.
 • Ножица – този символ показва нуждата от резитба на конкретния вид. Ако ножицата е зачеркната, значи растението не се нуждае от подрязване.

След като изберете здрава растителност, вижте как да се грижим за ново цвете у дома?


При покупката на растения за дома или градината е важно да обърнем внимание на някои детайли, които