Как да посрещнем ново растение в дома си

17/01/2018, 10:56:02
Оценка 4.5 от общо 88 гласа
17/01/2018
Как да посрещнем ново растение в дома си

Винаги когато купувате ново цвете за дома си трябва да сте наясно, че преместването е не малък стрес за него. Досега то е живяло в среда, в която температурата, светлината и нивото на влажност са били оптимални и постоянни, а сега трябва да се адаптира към нова обстановка.

Затова е полезно да изберете млад екземпляр. Младите растения, подобно на хората, по – лесно понасят промените и се адаптират към нова среда, отколкото възрастните.

Още в магазина проверете внимателно почвата в саксията. Тя трябва да бъде леко влажна, не бива да е мокра нито прекалено суха. Не бива да има луфт между почвата и стените на съда. Прегледайте и листата на растението от всички страни. Проверете за наличие на паразити или петна. Листата не бива да са отпуснати, нито с изсъхнали връхчета.

Изберете растение, което има повече пъпки, отколкото цветове. При транспортирането на растението до новият му дом задължително използвайте защитна опаковка.

В началото поддържайте умерена температура и пазете цветето от силни слънчеви лъчи и течение. Поливайте редовно и умерено. По – чувствителните видове могат да преживеят тежко адаптацията като им опадат листата и цветовете. Това е временно и ако растението се отглежда добре, скоро трябва да поникнат нови.

През първите дни вкъщи е добре да осигурите на растението по – висока влажност като от време на време пулвелизирате въздуха.

Мястото на цветето трябва да е предварително избрано спрямо неговите потребности и веднъж поставено там, то не трябва да се мести. Така ще му дадете възможност да свикне с новата обстановка.

Ако сте решили да отглеждате цветето навън не го изнасяйте веднага, а постепенно, отначало само за няколко минути и чак след няколко дни можеда го оставите на открито за постоянно.

Ако купувате растение през зимата обърнете внимание на температурата в магазниа. Тя не трябва да е твърде ниска. Също така транспортирайте цветето в по – топлите часове на деня.

Ако растението се нуждае от пресаждане в по – голям съд, изчакайте да мине периода на аклиматизация и тогава пристъпете към преместването му. 


Винаги когато купувате ново цвете за дома си трябва да сте наясно, че преместването е не малък стрес