Грижи за цветята по време на ваканция

11/07/2018, 14:21:14
Оценка 5 от общо 2 гласа
11/07/2018
Тагове:
Грижи за цветята по време на ваканция

Лятната ви отпуска наближава, а вие се притеснявате, че няма на кого да се доверите да се грижи за стайните растения докато ви няма? Цветята наистина изискват редовни грижи за да запазят добрия си вид особено през летния сезон, но този проблем все пак има решения, в случай, че няма да отсъствате твърде дълго от дома си.

Преди заминаването

Прегледайте внимателно всички растения. Премахнете прецъфтелите цветове и изсъхналите листа. Те могат да мухлясат, да привлекат вредители и да разболеят растението. Преместете саксиите от терасата в стая най – добре с източно или северно изложение. Ако стаята е слънчева не поставяйте саксийте на перваза на прозореца, тъй като колкото по – силна е светлината, която огрява растенията, толкова по – бързо се изпарява влагата от почвата.

Това ще доведе до временно забавяне на растежа на цветята, листата им може да пожълтеят, но поне ще сте спокойни, че няма да бъдат изпепелени от силното слънце. Освен това според специалистите няколко дни лека промяна в режима няма да навреди на растенията.

Полейте обилно растенията. Не ги наторявайте преди да заминете, тъй като това ще стимулира растежа и цъфтежа им и те ще се нуждаят от повече вода.

Начини за поливане на растенията докато ни няма

Ако ще отсъствате само 3 дни може просто да полеете обилно цветята преди заминаване и да ги изкъпете с хладка вода. Не пълнете прекалено много подложките на саксийте, тъй като за повечето цветя е опасно кисненето във вода за часове наред, това може да доведе до загниване на корените.

Друг метод, който е приложим отново при кратко отсъствие до 3 – 4 дни е след като обилно напоите почвата с вода да покриете повърхността на саксията с мъх. Той няма да позволи на влагата да се изпари твърде бързо.

Един от най – разпространените методи за пасивно поливане на цветята е чрез пластамосва бутилка. Пробиите няколко малки дупки на капачката, напълнете бутилката с вода и забодете конусовидната й част в пръстта. На пазара се предлагат и готови капкови дозатори, които работят на същия принцип. По този начин растението си доставя необходимата влага за няколко дни.

Може да поставите всички саксии в общ съд – например пластмасов леген или детска ваничка за къпане. На дъното на съда сложете дебел слой едър пясък и след това го напоете с вода. Поставете върху тази основа саксиите без панички за да могат растенията да черпят необходимата им влага. Единствения минус на този метод е, че води до лесно разспространение на вредители.

Друг начин за пасивно поливане на растенията е чрез прежда или дебел вълнен конец. Поставете голяма кана с вода на място по – високо от саксията. Потопете конеца в във водата за да се напои. Единият му край заровете на около 3 см. в почвата, а другият оставете в съда с вода. Тъй като намокреният конец увисва, за да сте сигурни, че водата по него ще отива в саксията, а няма да капе на пода, предварително направете подложка във формата на улей и пуснете конеца по нея.

Разбира се най – съвременният и сигурен метод за поливане си остава капковото напояване. То ще се грижи за цветята ни не само когато ни няма, а и когато сме си вкъщи, но имаме много неотложни задачи в забързаното ежедневие. В магазините се предлагат много готови решения.

Не забравяйте, че алтернативните методи за поливане, които ви предлагаме могат да бъдат ефективни за 5 до 7 дни. Ако ще отсъствате по – дълго от вкъщи най – добре се доверете на някой съсед или приятел, който да полива растенията докато ви няма.


Лятната ви отпуска наближава, а вие се притеснявате, че няма на кого да се доверите да се грижи за с