Грижи за коледната звезда според сезона

14/12/2021, 13:48:20
Оценка 5 от общо 2 гласа
14/12/2021
Тагове:
Грижи за коледната звезда според сезона

Понсетия (Euphórbia pulcherrima), наричана още Коледна звезда, в естествени условия е доста голямо растение с височина до 3 метра, но отглеждано в домашна среда представлява компактен храст. Растението се е превърнало в един от символите на Коледа, благодарение на красивия си цъфтеж, точно по това време на годината.

Как да изберем Коледна звезда?

Изберете растение, чиито цветове все още не са се отворили, което е знак, че цъфтежът тепърва предстои. Листата трябва да изглеждат свежи и да бъдат с тъмнозелен цвят. Изсветлелите листа показват проблеми с корените или недостатъчни грижи. Прицветниците (в червено, розово или бяло) трябва да бъдат пропорционално разположени на листата и кореновата бала.

Грижи за Коледната звезда според сезона

Зима

Това е активния период на цъфтеж на растението. Трябва да го поставите на перваз с достатъчно светлина – на южно или източно изложение. Ако времето е много мрачно, осигурете изкуствено осветление. Температурата в помещението трябва да се поддържа в интервала 16-25 градуса. Сухият въздух не се отразява добре на растението и намалява цъфтежа. Затова избягвайте да поставяте саксията в близост до отоплителни уреди.

Необходимо е редовно, умерено поливане. Не бива да се задържа вода в саксията или да има постоянна влага защото корените бързо загниват. Желателно е през зимата, Коледната звезда да се наторява веднъж месечно с тор за цъфтящи растения.

Пролет

Още в началото на март, понсетията преминава в период на покой и трябва да бъде преместена на хладно (12-15 градуса) и сенчесто място. Нужно е да бъде подрязана като се оставят само около 10 см. издънки над почвата. Поливането се свежда до минимум като почвата се оставя да изсъхне добре между отделните поливки. В някои случаи цъфтежът може да продължи по-дълго и периодът на покой да започне чак в края на март или началото на април. В състояние на покой, растението прекарва около 2 месеца.

Лято

В средата – края на май започва фазата на активен растеж, когато се появяват нови издънки и листа. Желателно е растението да се пресади в по-голяма саксия със свежа и добре дренирана почвена смес.

Поставя се на топло (16-25 градуса) и добре осветено място, без преки слънчеви лъчи. През юни може да изнесете саксията на балкона или в градината. Поливайте редовно, умерено и не допускайте преовлажняване. Наторявайте веднъж месечно с тор за декоративни растения.

Есен

В края на септември започва формирането на цветните пъпки. Тъй като Коледната звезда е растение на късия ден т.е цъфти когато дните са къси, а нощите дълги, са нужни специални грижи, за да осигурите обилен и дълъг цъфтеж. Цветето се нуждае от 12-14 часа непрекъсната тъмнина на денонощие. Може да постигнете това като покривате растението с непрозрачна кутия или торбичка или вечер го местите в тъмен килер или друго помещение без изкуствено осветление. През деня растението трябва да е в стая с нормална осветеност. Правете това в продължение на 2 месеца (септември и октомври). В началото на ноември вече може да оставите Коледната звезда на перваза на прозореца в помещение с добро осветление.

Размножаване

Размножаването става чрез резници, получени по време на резитбата през пролетта или през лятото. Те трябва да са с дължина 10-12 см. Потапят се във вода за няколко минути, за да спре изтичането на млечния сок, след което се оставят да изсъхнат за кратко. Вкореняват се във влажна смес от торф и пясък, под похлупак при температура 26-28 градуса. С помощта на вкоренител, процесът отнема около 3 седмици. През лятото, младите растения се прехвърлят в саксии с диаметър 9 см, а през август върховете на леторастите се прищипват, за да се образуват 2-3 стъбла.

Възможни проблеми

Сухи листа – изсъхналите ръбове на листата показват прекалено сух въздух в помещението. Може да го овлажните чрез пулверизиране.

Пожълтяване или опадване на листата – появява се когато растението е изложено на течение или при прекалено ниска стайна температура.

Изсветлели листа – появата на светли петна по листата, говори за преовлажняване на понсетията.

Рязко опадване на листата – освен течение и студ, недостатъчното осветление също може да доведе до загуба на листа.


Понсетия (Euphórbia pulcherrima), наричана още Коледна звезда, в естествени условия е доста г