Есенни цветя на балкона

07/10/2021, 16:12:15
Оценка 5 от общо 2 гласа
07/10/2021
Тагове:
Есенни цветя на балкона

С приближаването на есента, балконът постепенно губи лятното си очарование. Голяма част от растенията са прецъфтели, други са изтощени и се готвят за зимен покой. В края на септември - началото на октомври е време да подготвим балкона за есенния сезон.

С помощта на разсад от едногодишни цветя може да попълним проределите летни цветя и да „сгъстим“ композициите в сандъчета и контейнери. Такива цветя са: богородичка, невен, космос, петуния, тагетес, ралица, мак и други едногодишни градински растения. Засети в началото на август, те ще започнат да цъфтят през първата половина на септември, точно когато декоративната стойност на летните цветя намалява. Това ще съживи балкона и ще му придаде ново очарование.

Засаждането на новия разсад трябва да се прави на местата, на които растенията са оредели и композициите изглеждат безжизнени.

Още един вариант за освежаване на балкона през есента е използването на луковични растения с есенен цъфтеж, които се засаждат в сандъчета през първата половина на август и се изнасят на балкона при образуване на първите цветни пъпки. До тогава се отглеждат на шарена сянка и прохладно място. Подходящи са: стернбергия, есенен минзухар, циклама и други.

Едно от най-популярните цветя с изразен есенен ефект в хризантемата. Цъфти от края на август до началото-средата на октомври. Късноцъфтящата астра също е популярно есенно цвете, което ни радва с обилен цъфтеж до края на сезона.

През есента балконът може да се обнови с двугодишни растения. Едни от най-предпочитаните за тази цел са теменужките. За целта трябва да се засадят в края на юни-началото на юли.

Декоративното зеле придава невероятен колорит на есенния балкон. Отглежда се лесно и издържа дори на отрицателни температури.

Хортензията започва да цъфти още през юли и продължава до късна есен, което я прави изключително подходяща за контейнер на терасата.

Хелениумът също краси балкона до края на октомври, а в по-топлите райони на страната – до началото на ноември.

Към есенните композиции може да добавите и иглолистно растение като лъжекипарис или смарагдова туя, което да допълва красотата на цъфтящите растения.

Рудбекията също може да се отглежда в саксия на терасата и да внася настроение през мрачните есенни дни.

За да внесете допълнителен чар и есенна атмосфера, използвайте и подходяща декорация във и около саксиите и сандъчетата – тикви, царевица, шишарки, жълъди, кестени.

Между хризантемите и теменужките може да поставите растения с пъстри листа като хойхера както и клонки с декоративни плодчета – офика, пираканта, кисел трън, шипка.

Плетените кошници излъчват уют и непринуден чар. Поставете до тях кош с типичните есенни плодове – ябълки, круши, тикви.

Включете шишарките и есенните листа в украсата на балкона. Изглеждат чудесно в комбинация с красиви есенни цветя – хризантема, ерика, теменужки.

Белият цвят не е много типичен за есента, но се откроява забележително на фона на златисто-червеникавите багри на около. Засадете бяла хризантема, циклама и обикновена калуна, за да постигнете изключително нежен резултат. Комбинирайте с вечнозелени растения или билки – градински чай, мащерка, босилек, мента.

Яркожълтите хризантеми и прекрасни теменужки ще придадат слънчево настроение на терасата през мрачните есенни дни.

Мини висяща кошница с теменужки, пъстри листа и декоративни плодчета внася весело настроение на есенния балкон.

Красива есенна кошница ще получите с хризантема, пирен, жълт кантарион, хойхера, мюхленбекия и айр.

Лилавите цветове на цикламата изпъкват още повече на фона на сребристите листа на цинерарията и плодчетата на гаултерията.

Японския клен изглежда много забележително на балкона през есента. Ако имате достатъчно място, не пропускайте да се насладите на неговия чар.

Едни от най-успешните есенни комбинации са с декоративно зеле. То е много непретенциозно, издържа на застудяване и придава много чар и колорит на цветните сандъчета.


С приближаването на есента, балконът постепенно губи лятното си очарование. Голяма част от растеният