Хризантема - есенната красавица

03/09/2020, 14:47:17
Оценка 4.1 от общо 7 гласа
03/09/2020
Тагове:
Хризантема - есенната красавица

Хризантемата е едно от най-популярните и обичани есенни цветя. Отглежда се лесно и цъфти обилно в края на лятото и през есента. Формата и големината им е различна в зависимост от сорта. Има нискорастящи, плътни хризантеми във формата на компактно храстче, които често се използват като бордюрни растения, средни сортове, достигащо до 50 см, както и такива с височина до 1 м. Последните са късноцъфтящи и поради голямата си височина имат нужда от опора.

Особено привлекателни са кълбовидните хризантеми, оформени като изящна цветна топка. Най-подходящи за целта са саксийните сортове (Chrysanthemum multiflora).

Саксийната хризантема достига до 50-60 см. височина, цъфти в кичести цветове, събрани в кошничка, от края на август до началото на октомври. Разнообразието от цветове е огромно. Когато се отглежда в саксия, хризантемата достига до 30 см. височина.

Място и почва

Изберете за хризантемата слънчево място, тъй като сянката и високата влажност не ѝ се отразяват добре. Най-често засаждането става в цветни групи.

Почвата трябва да е богата на хранителни вещества и с добра пропускливост на въздуха и водата. Подходяща е леко кисела до неутрална почва. Хризантемата расте на всякакви видове почви без много тежките, глинести.

Засаждане

Най-подходящото време за засаждане и пресаждане на хризантемите е ранна пролет. Може да изнесете растенията навън когато отминат последните слани. Засаждането директно в градината е добре да става в края на май – началото на юни когато почвата вече е затоплена. В почвата трябва предварително да се внесе оборски тор за подхранване и създаване на лека киселинност. Ако почвата е тежка и плътна, трябва да се обработи и да се добави пясък. Пръстта се навлажнява и след засаждането почвата около растенията се утъпква добре. Може да се полее с разтвор, който ускорява образуването на корени. Есенно засаждане също е възможно, но младите растения са чувствителни към студа и трябва да бъдат предпазвани.

Дълбочината на засаждане в градината е неповече от 40 см. Изберете облачно и хладно време за засаждане, най-добре рано сутрин или вечер.

Поливане и наторяване

Хризантемата е влаголюбиво растение, но не понася преовлажняване, тъй като корените ѝ загниват. Поливайте само при сериозна суша. През летните месеци водата трябва да се внася редовно, а по време на цъфтеж – силно се намалява. Внимавайте да не мокрите листата. Използвайте престояла или дъждовна вода.

През периода на активен растеж може да наторявате с препарат, съдържащ азот и калий.

Подрязване и пензиране

При прецъфтяване отстранявайте изсъхналите цветчета за да освободите пъпките под тях. След като цялото растение прецъфти, изрежете го до 10 – 15 см. и го заземете. Прищипването на върховете (т.нар пензиране) помага за пищен цъфтеж и образуване на гъсто и добре разклонено растение. Първото пензиране на хризантемите се прави след засаждане. Премахва се върха на младото растение като се оставят 5 възела. Второто пензиране представлява прищипване на върха на всяко ново разклонение. Третото прищипване се прави в началото до средата на юли като по този начин растенията имат достатъчно време да се разклонят добре, да оформят пъпки и да разцъфнат обилно.

При ранните сортове третото пензиране се пропуска, тъй като може да отложи цъфтежа.

Размножаване

Лесен начин за размножаване е взимането на базални резници. В късна есен се изваждат издънки от добре развити растения като се внимава да не се повредят младите леторасти. Избират се здрави резници с дължина 7-8 см. Отрезът се прави с чист, остър нож.

Резниците се забождат в съд, пълен с влажна торфена смеска. Разполагат се така, че листата им да не се допират и съда се поставя на топло и добре осветено място, желателно в парник или оранжерия.

След около 2-3 седмици би трябвало да се развият корени. Вкоренените резници се засаждат по отделно в саксии с диаметър 9 см. във влажна почва и се поставят на топло място. На пролет растенията може да се изнесат на открито като това трябва да става постепенно, след отминаване на сланите.

Зимуване

В по-топлите райони на страната няма опасност от измръзване, но на места със студени зими е добре да осигурите защита за растенията. Това важи особено за кълбовидните сортове, които трудно понасят температури под минус 10 градуса. Най-лесно това може да стане чрез натрупване на борови кори над туфата на растението. Дебелината на слоя трябва да бъде поне 15 см. Не слагайте текстилна материя, тъй като тя поема вода и след това замръзва. Може да натрупате и оборски тор.

Премахнете боровите кори или оборския тор в края на февруари за да се подготвят растенията за разлистване.

Болести и вредители

Брашнеста мана – образува сиво-бели брашнести налепи по растението. Преполиването и дъждовното време са основен фактор за появата ѝ. Нужно е навременно напръсква с фунгицид.

Сиво гниене – отново високата влажност способства за появата на заболяването. Забелязва се влакнест пепелен налеп по поразените части на растението. По листата и стъблата могат да се появят кафяви петна. Растението не бива да се преполива, а ако се отглежда на закрито е необходимо редовно проветряване. При поливане, листата не бива да се мокрят. Ако забележите сиво гинене, третирайте с топсин М, фундазол.

Септориоз – гъбично заболяване, от което хризантемите страдат често. По листата се появяват кафяви петна с жълти пръски. Постепенно се увеличават и листата опадват. Болните листа трябва да бъдат премахнати и унищожени. Растението се пръска с фундазол, намалява се поливането. Ограничете азотните торове.

Червен акар – по листата се появява фина паяжина, те пожълтяват и опадват. Растението трябва да се измие под течаща вода, а нападнатите части да се обработят с тампон, напоен със спирт.

Листни въшки – размножават се бързо и разболяват растението като смучат сока му. Цветето отслабва и става уязвимо на гъбни заболявания. Измийте растението със сапунена вода и ако това не е достатъчно, третирайте с инсектицид.

Трипс – появява се при висока температура и ниска влажност. Листата стават сиво-кафяви със сребристи отблясъци. След време потъмняват и падат. Цветовете също се деформират. Растението трябва да се обработи с фитивер/ децис/ актелик.

Хризантема в саксия

Изискванията при стайно отглеждане са сходни с тези при засаждане на открито. Хризантемата се нуждае от слънчево място, но на южен прозорец може да изгори, затова я поставете на изток или запад.

През пролетта може да я изнесете на балкона, тъй като обича свежия въздух. Нуждае се от минимум 8 часа осветеност на ден.

Полива се редовно, но умерено. След цъфтежа се прави санитарна резитба. На всеки две години хризантемата трябва да се пресажда в по-голяма саксия.


Хризантемата е едно от най-популярните и обичани есенни цветя. Отглежда се лесно и цъфти обилно в кр