Растения, които отблъскват насекомите

26/08/2020, 10:09:58
Оценка 5 от общо 2 гласа
26/08/2020
Тагове:
Растения, които отблъскват насекомите

Борбата с досадните насекоми се води основно с химически средства, които въпреки безспорната си ефективност, съдържат токсични вещества, способни да предизвикват алергични реакции у чувствителни хора и малки деца. Опитните градинари са открили, че определени растения и подправки отблъскват вредителите и могат да бъдат от голяма помощ в градината или на терасата.

Кои растения отблъскват насекомите

Лавандула

Лавандулата оглавява списъка с растения, които имат функцията на естествен репелент. Тя е известна с полезните си свойства и приятното ухание, което комарите и молците не понасят. Лавандулата е богата на етерично масло, което е биологичен инсектицид. Няколко саксии или сандъчета с лавандула на верандата или пък засадена директно в градината, ще държат досадните комари далеч от вас. Растението обаче привлича пчели и пеперуди.

Мащерка

Мащерката е известна със своите антибактериални и противовъзпалителни свойства. Използва се широко в алтернативната медицина, козметиката, готварството. Саксия с мащерка на балкона, освен че ще ви осигури свежа подправка за вкусните ястия и билка за чай, ще държи мухите и комарите далеч от балкона.

Здравец

Освен, че е ароматен и лесен за отглеждане, здравецът ефективно отблъсква комарите. Също така притежава антибактериали свойства, пречиства въздуха, а ароматът му успокоява главоболието и подобрява съня.

Мента

Ментата е ароматно, лечебно растение, широко използвано в медицината и кулинарията от векове. Съдържа етерично масло с основна съставка ментол, което отблъсква комари, оси, паяци, листни въшки и мравки.

Лимонена трева

Лимонената трева притежава силен цитрусов аромат и етерично масло – цитрол, което има силно инсектицидно действие – отблъсква комари, въшки, бълхи и кърлежи.

Босилек

Един от най-известните естествени инсектициди е босилекът. Ефективно отблъсква мравки, мухи и комари. Освен това се използва като подправка, а чаят от босилек е един от най-добрите природни лекове за кашлица. Най-силно отблъсква вредителите лимоновия босилек.

Тагетес

Силния му аромат и голямото количество етерично масло, отблъскват комари и мухи. Изсушения тагетес, поставен в гардероба прогонва домашния молец. Засаден в градината, между останалите растения, тагетес ги предпазва от бръмбари и листни въшки.

Агератум

Синьото пухче, освен че краси градината и терасата, държи надалеч комарите и мухите, благодарение на веществото колмарин. Силно привлича пчелите.

Розмарин

Етеричното масло в розмарина отблъсква комари, мухи и оси, но действието му е силно само по време на цъфтежа. Освен това той е полезна билка и подправка, известен е с лечебните си свойства.

Индрише

Ароматното индрише има множество полезни свойства – пречиства въздуха в помещенията от токсини и бактерии, помага при кашлица, безсъние и напрежение, може да се използва като естествен ароматизатор за дома. Съдържа цитронелол, гераниол и полифеноли, които успешно гонят мухи и молци.

Непета

Нарича се още коча билка или котешка мента, тъй като силно привлича котките. Съдържа дъбилни вещества, цитронелол, непеталов анхидрид, непета киселина, които отблъскват комарите. Растението е известно и с полезните си свойства и се използва при множество заболявания, сред които тревожност, депресия, световъртеж, гадене, кашлица, зъбобол.

Хризантема

Есенната красавица е мощен биорепелент. Съдържа пиретрум, който отблъсква почти всички насекоми – комари, скакалци, листни въшки, акари, кърлежи. Воден извлек от растението се използва в биоземеделието за защита на овошките и зеленчуковите култури от вредители.


Борбата с досадните насекоми се води основно с химически средства, които въпреки безспорната си ефек