Ползи от индришето

14/06/2018, 13:47:33
Оценка 5 от общо 2 гласа
14/06/2018
Тагове:
Ползи от индришето

Ароматното индрише се отглежда като декоративно растение, билка и подправка. Светлолюбиво и влаголюбиво е и предпочита лека почва.

Растението е богато на етерично масло, което се изпозлва при редица здравословни проблеми. В народната медицина се изпозлва при високо кръвно налягане, ревматизъм, кожни проблеми, кашлица. В кулинарията индришето е често срещана подправка при направа на конфитюри, сладка, копоти. Прибавя се и в бъчвите за вино.

Ароматът на индришето намалява нервното напрежение и подобрява настроението.

Индришето пречиства въздуха в помещенията от токсини и бактерии. Растението съдръжа различни вещества като цитронелол, гераниол, полифеноли и витамини.

Мирисът на индришето прогонва молците от гардероба.

Природни рецепти с индрише:

Чай от индрише: откъснете няколко листа и ги запарете във вряща вода. След като изстине, прецедете. Чаят от индрише е полезен за укрепване на имунната система, при безсъние и аритмия.

За ароматизиране на въздуха: смесете 7 капки масло от индрише, 5 капки масло от портокал и 5 капки кедрово масло. Използвайте като домашен ароматизатор или капнете малко върху памучни тампончета, които може да поставите на различни места в стаята.

За освежаване на гардероба и предпазване от молци: смесете 7 капки масло от индрише, 5 капки масло от лимонова трева и 5 капки масло от чаено дърво. Поставете в затворен буркан с дупка на капачето между дрехите в гардероба.

Крем за суха и чувствителна кожа: изберете произволен крем най – добре да бъде екологично чист с етикет БИО. Към 50 гр. От този крем прибавете 4 капки етерично масло от индрише. Разбъркайте добре и съхранявайте полученият крем в хладилник. Кремът с масло от индрише хидратира и успокоява кожата.

Рецепта при кашлица: в 500 мл. вода се сваряват 4 листа от индрише, 2 суп. Лъжици босилек, 2 счукани ореха (заедно с черупките). Варете около 5 минути. Течността се прецежда и се изпива в рамките на един ден на 3 – 4 приема. При нужда може да се подслади с малко мед.


Ароматното индрише се отглежда като декоративно растение, билка и подправка. Светлолюбиво и влаголюб