Тайните на перфектния двор

06/07/2018, 15:19:25
Оценка 4 от общо 3 гласа
06/07/2018
Тагове:
Тайните на перфектния двор

Озелененото пространство около къщата обикновено е първото нещо, което се забелязва от посетителите. Смело можем да заявим, че дворът е визитката на вашия дом. За да бъде той безупречен обаче се искат много грижи, но и достатъчно познания как да се отансяме към него.

Съветите за отглеждане на декоративна растителност са безкрайно много и са съобразени със специфичните изисквания на всеки отделен вид, затова и разбира се няма как да ги съберем в една статия и тя да е изчерпателна. Все пак тук ще обобщим някои базови съвети за това как да създадем и поддържаме красива градина като не забравяме да подчертаем, че се иска непрекъснато опресняване и обогатяване на знанията и естествено – много любов и грижа към растенията.

1. Спазвайте правилата на сеитбообръщението

Това е редуване на културите по време и по място въху определена площ. Или казано с други думи не засаждайте дадено растение на място , където преди това е имало растение от същия вид. Въпреки че този съвет се отнася предимно за зеленчуци и плодове, той важи и за декоративните растения. Причините затова са главно, че ако не се спази сеитбообръщението може да се получи размножаване на едни и същи видове плевели и неприятели по растенията, както и да се влошав физичните свойства на почвата.

За многогодишните растения изчакайте поне 4 години преди да засадите растение от същия вид на предходното място, а за едногодишните – минимум 2 години.

2. Изберете точните по размер растения

Определете квадратурата и формата на вашата цветна градина. Подберете растенията така че да не си пречат и да не се засенчват. Ако градината е малка, твърде големите растения няма да се чувстват на място нито ще изглеждат добре. Винаги подреждайте видовете по височина така че и най – ниските растения да получават достатъчно светлина.

3. Водете непрекъсната борба с вредителите

Избягвайте растения, които привличат твърде много вредители. Третирайте редовно местата, на които се развиват неприятели, например събирайте падналите листа навреме. Засадете растения, които отблъскват вредителите. Такива са например чесън, лук, невен, латинка, бял равнец, лайка, папрат и много други.

4. Подберете растенията според условията на дворът ви

Логично е, че ако дворът ви е малък, сенчест и ветровит, а вие засадите светлолюбиви растения, които не понасят течение, нищо няма да се получи. Преди да пристъпите към избор на растения проучете каква е почвата в градината ви, има ли подпочвени води и къде. Ако трябва се информирайте как да подобрите свойства й. Изберете растения за сенчестите места и други, които обичат светлина за слънчевите.

Ако често отсъствате не се спирайте на растения, които се нуждаят от много поддръжка. Заложете на сухоустойчиви видове.

Винаги преди да засадите дадено растение се информирайте от каква почва се нуждае, какви са изискванията му към светлината и водата, подрязва ли се и кога.

Също така внимавайте и при комбинирането на различните видове. Има растения, които не могат да виреят в близост едно до друго.

5. Засадете растения за различните сезони

Ако искате красива градина през цялата година изберете растителни видове, които се редуват по време на цъфтеж, както и вечнозелени растения, които да красят дворът ви през зимните месеци. Не оставяйте градината пуста през никой сезон.

6. Детайлите са важни

Добре гледаната растителност далеч не е единственото условие за атрактивен двор. Малките детайли, които може да „разпръснете“ из градината й придават привлекатленост и чар. Направете си алпинеум или скален към с подходящи растения. Изберете интересно място за фонтан или декоративен кладенец.

Ако имате растения в саксии, изберете ефектни съдове, които подхождат на стила на дворът ви.

Всеки дребен декоративен елемент ще придаде завършен вид на градината ви и ще я направи наистина атрактивно място.

7. Изберете си акцент

Всяка градина трябва да има акцентиращ елемент за да бъде наистина стилна. Това може да бъде статуя със специално значение, фонтан, скален кът, камина, цветна арка или привлекателно кътче за почивка.

8. Не забравяйте за водата

Не, немаме предвид само водата за поливане. В градината наред със зеленината, за да бъде наистина завършена картината е важно да има и декоративна водна площ. Това може да бъде малко градинско езерце, фонтан, декоративен водопад или басейн.

9. Оградата също е важна

Оградата има много фунцкии – пази от крадци, любопитни погледи, сзъдава ви уединение и придава завършен вид на дворът. Освен всичко тя е и декоративен елемент от вашата градина. Вариантите за ограда са най – различни, изберете подходящия за вашия двор и запомнете, че премерено количество растителност по оградата винаги й придава невероятен чар.

10. И накрая – градинските мебели

Обзавеждането на градината е много важна част от цялостния й облик. Мебелите в градината могат да бъдат най – разнообразни. Ако имате лятна кухня с трапезария и кът за почивка и забалвение ще са ви нужни доста мебели, издръжливи и практични. Ако градината ви разполага с по – малко пространство може да обособите само малка зона за релакс с канапе, пейка и малка масичка. Ако няма място дори и за това, един удобен хамак предлага чудесни условия за почивка с книга в ръка и ободряваща напитка.

Каквито и мебели да изберете гледайте да са здрави, подходящи за външни условия, фукнционални и не забравяйте да ги предпазвате от климатичните условия като силно слънце, дъжд и сняг.


Озелененото пространство около къщата обикновено е първото нещо, което се забелязва от посетителите.