Растения, подходящи за влажни места

18/06/2020, 15:41:49
Оценка 5 от общо 2 гласа
18/06/2020
Тагове:
Растения, подходящи за влажни места

Влажните зони в градината може да са проблемни по отношение на озеленяването. Това най-често са места с лош дренаж на почвата, сенчести зони от северната страна на къщата или други места, до които не достига слънчев лъч. Има обаче растения, които с радост ще виреят там и ще изпълнят невзрачните места с красота.

10 растения за влажните зони в градината

Вайгела (Weigela)

Вайгелата е листопаден храст, достигащ до 3 м. височина. Цъфти през май-юни и наподобява цъфтящ водопад в бяло, розово, лилаво или ярко червено. Предпочита влажни и плодородни почви. Обича полусенчести места, но може да живее и на открити, слънчеви зони. Напълно студоустойчиво растение е. След цъфтежа е добре да се направи лека резитба. Вайгелата е подходяща за жива ограда, като акцент в градината, за засаждане край водоем.

Алхемила (Alchemilla mollis)

Алхемила, наричана още шапиче е тревисто, туфесто растение, което цъфти от юни до август с малки, жълти цветчета. Сутрин, капчиците роса върху листата, отразяват светлината като бисери. Растението се нуждае от богата и влажна почва. Може да расте както на слънце, така и на полусянка. Алхемила е подходяща за озеленяване на бордюри, цветни групи, като почвопокривно растение, за засаждане под дървета и край водоеми.

Кандилка (Aquilegia chrysantha)

Кандилката е многогодишно тревисто растение, цъфтящо с ефектни жълти цветове, наподобяващи кошничка. Цъфтежът започва в края на пролетта и продължава около месец. Вирее на всякакви почви стига да са постоянно влажни. Предпочита полусянка, но издържа и на слънце. Ако семената не се оберат своевременно, кандилката се самозасява. Подходяща е за цветни бордюри, скални кътове и алпинеуми, за засаждане до оградата или около езерото.

Астилбе (Astilbe)

Родът астилбе се характеризира с многообразие от сортове с различен размер, конструкция на съцветието и цъфтеж. Растението е един от най-красивите и популярни представители за сенчести и влажни места. Цъфти през юни-юли в различни багри, в зависимост от сорта. Подходящо е за засаждане край водоеми или на сенчести места в компанията на хоста и иглика.

Астранция, Зарниче (Astrantia major)

Астранцията е тревисто растение, достигащо до 60 см. височина. Напълно зимоустойчиво. Цъфти през лятото (юли-август) в едри цветове в различна багра – от бяло до бордо.

Обича влажната почва и полусенчестите места. Непретенциозно е издържа и на слънце и временно засушаване.

Подходящо е за цветни бордюри или създаване на цветни групи с други растения.

Брунера (Brunnera)

Брунерата е ефектно, многогодишно растение, идеално за сенчестите и влажни кътчета на градината. Декоративни са сърцевидните му, фино овласени листа и красивия пролетен цъфтеж. Отглежда се много лесно, единственото условие е да не се допуска засушаване на почвата. Подходящо е за смесени цветни бордюри и групи както и за сенчести алпинеуми. Изглежда чудено в комбинация с хоста, хойхера, папрат, иглика.

Еупаториум (Eupatorium maculatum)

Високо тревисто растение, достигащо до 2м. Цъфти през август-септември с едри, розово-лилави метлици. Отглежда се лесно, обича постоянно влажната, плодородна почва. Подходящо е за солтиер заради силния декоративен ефект, който създава. Отлично растение за засаждане край декоративен водоем.

Молиния (Molinia caerulea)

Молиния е туфесто растение, достигащо височина и ширина до 40 см. Цъфти през есента в златисто-червеникави метлици, които са идеални за сухи букети. На практика не се нуждае от грижи. Предпочита леко кисела и влажна почва. При прохладен и влажен климат може да вирее на слънце, но в условията на горещо лято е по-добре да се отглежда на полусянка. Изглежда чудесно в алпинеуми, цветни бордюри, край водни ефекти.

Японска иглика (Primula japonica)

Японската иглика достига до 60 см. височина и се отличава с продължителен цъфтеж – през по-голямата част от летния сезон. Цъфти в тъмночервени багри. Отглежда се на плътна или шарена сянка, на леко кисела, влажна почва. Изглежда много красиво край водоеми и потоци.

Лютиче (Ranunculus acris)

Обикновеното лютиче е едно от най-подходящите растения за влажни места. На височина достига до 40 см. а на ширина може да надмине 1 метър. Цъфти от май до юли в жълти, кичести цветове. Тъй като дава многобройни, пълзящи по земята, вкореняващи се, разклонения, може да бъде инвазивно. Предпочита преовлажнени места, край водоеми.


Влажните зони в градината може да са проблемни по отношение на озеленяването. Това най-често са мест