Какво да засадим под дърветата

22/08/2018, 14:35:20
Оценка 4.7 от общо 6 гласа
22/08/2018
Тагове:
Какво да засадим под дърветата

Дърветата са неизменна част от красивата и добре поддържана градина. Те допълват естествения зелен пейзаж, осигуряват сянка, някои ни радват с великолепни цветове, а други раждат вкусни плодове. Често обаче зеленината под тях не се развива добре, с времето става рехава и се разваля естетичния ефект на двора. За да се избегне това добре е под дърветата да се засадят декоративни растения, които могат да живеят в условия на сянка и по – бедна почва без да страдат от това.

В близост до дърветата могат да живеят много луковични, тревисти растения, храсти, декоративни треви. Под дървета с дълбока коренова система могат да виреят многгодишни тревисти растения и малки храсти. Под високите дървета се чувства най – добре растения, които могат да виреят на полусянка – здравец, папрат, блатна трева, астилбе.

Не под всички дървета биха могли да растат декоративни видове. Под елхите целогодишно има дебела плътна сянка, а почвата е суха. Под плачеща бреза, орех и липа също трудно ще виреят други растителни видове. Най – благоприятни условия за отглеждане на многгодишни тревисти и декоративни растения създават глог, ябълка, круша.

Под боровете сянката е лека и мястото е подходящо за засаждане на ерика и рододендрон. Борът изсушава почвата, което е полезно по време на активните есенни дъждове, но може да наложи нужда от по – често поливане през лятото.

Под боровете може да се отглеждат паркови рози, боровинки, шипки, божури, папрати.

Плодните дръвчета имат добре развита повърхностна коренова сиситема, затова под тях е най – добре да засадите растения, които не изискват често пресаждане, например пролетни луковични като минзухари, нарциси и други. През лятото под тях могат да растат почвопокривни растения, които ще помогнат за по – дългото запазване на почвената влага.

Едно от най – подходящите растения за засаждане под дърветата е хостата. Тя образува гъста приземна туфа. Има ефектни широки листа с разнообразна окраска. Цъфти с ароматни цветове във форма на звънче. Подходяща е за засаждане под големи дървета и край водоеми. Непретенциозна е, обича сянката, вирее добре на всякаква почва.

Друго растение, харесващо ласкавата сянка на дърветата е японската иглика. Тя цъфти продължително през лятото. Обича сянката и е непретенциозна по отношение на условията на отглеждане. Използва се самостоятелно или в смесени цветни групи.

Бергенията също се чувства много добре под сянката на дърветата. Тя цъфти два пъти в годината – през пролетта и лятото.

Здравецът предпочита умерена сянка и добре дренирана почва.

Астилбе е красиво цъфтящо многогодишно растение, което се чувства най – добре на сянка. Има лъскави тъмнозелени листа и цъфти в разнообразие от багри. Обича шарена сянка и влажна рохкава почва.


Дърветата са неизменна част от красивата и добре поддържана градина. Те допълват естествения зелен п