Очарованието на декоративните храсти

19/05/2021, 16:44:35
Оценка 5 от общо 2 гласа
19/05/2021
Тагове:
Очарованието на декоративните храсти

Декоративните храсти заемат специално място в градината. Те придават стил, красота и завършеност на двора. Вечнозелените видове са като топъл полъх през дългия зимен период когато всички други растения са в покой. Храстите, подходящи за жив плет ни осигуряват уединение и комфорт, декоративно-листните видове са чудесен фон за ярки растения, а цъфтящите храсти внасят колорит в двора ни.

Популярни и лесни за отглеждане декоративни храсти, подходящи за васяка градина

Цъфтящи храсти

Рододендрон

Наричат го „кралят на градината“ при това напълно заслужено – пищен цъфтеж в богата палитра, ярки багри, нежна и изискана форма. Според периода на цъфтеж рододендроните се делят на три типа – ранни, средно ранни, късно цъфтящи. Има вечнозелени, листопадни видове както и големи растения във формата на дървета. Рододендронът се развива много добре при нашите условия, стига почвата да е кисела и богата на хумус. Най-подходящото място за него е между иглолистни растения, чиито иглички с опадването си вкиселяват почвата. Ако субстрата във вашата градина е варовит, изкопайте дълбока ямка и я запълнете с торф, иглолистна листовка, кора от иглолистни и пясък. Преди засаждане полейте с подкислена вода. През зимата корените на рододендрона трябва да бъдат предпазени с плътен слой мулч.

Роза

Розата е сред най-обичаните храсти и заслужава почетно място във всяка градина. Разнообразието от видове е голямо и може да изберете различни за всяко кътче на двора. Чайно-хибридните рози обикновено заемат централно място в градината. Желателно е около тях да няма други цъфтящи растения, тъй като розата ще ги засенчи и ефектът няма да е добър. Катерливите сортове са чудесни за покриване на арка, пергола, беседка и чудесно се комбинират с други увувни растения като клематис.

Миниатюрните рози пък изглеждат впечатляващо около пътечката.

Калина

Различните сортове може да красят градината ви през цялата година. Има вечнозелени видове, които цъфтят през зимата. Повечето сортове предпочитат ярко слънце и хумусна почва.

Жасмин

Жасминът расте изключително бързо, достига до 2.5 м. височина и цъфти в ароматни бели цветове. Нуждае се от подпори за да се развива правилно и да има добра форма. В периода на цъфтеж изисква често поливане и наторяване с тор, богат на калий. Подходящ е и за отглеждане в саксия на терасата или верандата.

Люляк

Цветовете на люляка могат да бъдат обагрени във виолетово, синьо, пурпурно, розово, бяло. Баграта и наситеността им зависят от киселинността на почвата. Изберете му слънчево, защитено от вятъра, място. Не е притенциозен по отношение на почвата, полива се умерено, а на пролет се нуждае от освежаваща резитба.

Булчин венец

Филаделфусът, наричан още „булчин венец“ е широколистен храст с нежни, ароматни, бели цветчета. Обича слънчеви места, но издържа на и полусянка. Почвата му трябва да е богата на хумус. При достатъчно гъсто засаждане може да служи за жива ограда.

Японска дюля

Японската дюля е листопаден, цъфтящ храст с бодливи клонки и големи цветове, обагрени в оранжево до керемиденочервено. Плодовете наподобяват на ябълки. Растението е подходящо за засаждане в скалдни кътове, цветни групи, за съдаване на живи огради и ниски боордюри. Има и щамбова форма. Предпочита открити слънчеви места. Напълно зимоустойчиво при нашите условия.

Спирея

В зависимост от сорта спиреята цъфти напролет или наесен в различни по форма и багра цветове. Обича яркото слънце и богатата, хранителна почва. Има видове, подходящи за жив плет както и сортове-джуджета, идеални за засаждане в алпинеум.

Вейгела

Цъфти два пъти годишно – през пролетта и в края на лятото със забележителни бели, жълти, кремави, розови или червени цветове. обича топлината и директната слънчева светлина. Нуждае се от добре дренирана, плодородна почва.

Хортензия

Хортензцията е един от любимите храсти в българските градини. Има богат цъфтеж в разнообразни цветове като баграта зависи от киселинността на почата. Едно от най-важните условия за успешно отглеждане е поддържането на постоянно влажна почва. Растението вирее най-добре на полусянка, не понася преки слънчеви лъчи. По време на цъфтежа се препоръчва редовно наторяване.

Калмия

На височина достига до 2.5 м. а на ширина – около 1 м. Има и по-дребни сортове. Издръжа както на студ така и на летни горещини. Цъфти в едри бели, розови или червени цветове. Може да расте както на слънце така и на полусянка, но трябва да е на място, защитено от вятър.

Нискорастящи храсти

Компактните храсти са подходящи за алпинеуми, скални кътове, цветни лехи.

Калуна

Калуната е планинско растение и издържа на климатични промени, застудяване и суша. Не е капризна и се отглежда много лесно. Цъфти от средата на лятото почти до края на есента. Подходяща е за алпиенуми и бордюри. Комбинира се чудесно с различни многогодишни цветя и декоративни треви.

Засадете на слънчево място с кисела почва.

Котонеастер

Котонеастерът е вечнозелено почвопокривно храстче, което расте бързо и може да покрие големи площи от градината. Много е атрактивен, оставен да се спуска по наклонени терени и подпорни стени. Цъфти през май с дребни, на гъсто разположени бели или розови цветчета. През есента връзва малки, червени плодчета, които се задържа през цялата зима и го превръщат в едно от най-популрните градински украшения през студения сезон.

Дойция

Красив цъфтящ храст с едри гроздове от нежни, ароматни цветчета. Предпочита слънчеви изложения и богата почва. Цъфти в началото на лятото. Издръжа на засушаване и ниски температури.

Вечнозелени храсти

Махония

Махонията образува красива, гъста корона като високите ѝ клони могат да достигнат до 1.5 м. а ниските се стелят по земята. Листата ѝ променят окраската си през различните сезони, което я прави атрактивна през цялата година. Цъфти през март-април, но при мека зима в топлите райони на страната понякога се наблюдава и декемврийски цъфтеж.

Остролистен джел

Вечнозелено растение с красиви тъмни блестящи листа. Цъфти през май-юни с бели цветчета, от които в последствие се образуват малки червени плодчета, които придават декоративна стойност на растението през есента. Обича полусянка и повишена влажност, което го прави отлично решение за тъмните, влажни кътчета на градината.

Голтерия

Малък вечнозелен храст с лъскави листа. Цъфти с бяло-розови цветове, а през есента се отрупва с червени топчести плодчета. Те се запазват през зимата и придават силен декоративен ефект на растението.

Коледен чимшир

Вечнозелен храст, който цъфти от декември до април. Едновременно с цъфтежа започва образуването на малки плодчета, които придават допълнителен декоративен ефект на растението и го превръщат в един от най-атрактивните зимни видове.

Храсти с атрактивна листна маса

Лоропеталум

Широколистен храст с интересни тъмнолилави листа. В края на зимата и началото на пролетта цъфти с ароматни цветчета. Може да расте на слънце или полусянка, в цветни групи или скални кътове.

Чашкодрян

Един от най-атрактивните листопадни храсти, чиито листа през есента се обагрят в алено червено. Вирее на слънце и полусянка. Подходящ е за жив плет, бордюри, скални кътове или като самостоятелен акцент.

Физокарпус

Широколистен храст, който достига от 40 см. до 2 метра височина в зависимост от сорта. Цъфти и връзва плодчета през лятото, но най-силен декоративен ефект има листаната му маса. Може да се използва за създаване на жив плет.

Хелихризум

Въпреки че е цъфтящ храст, хелихризумът впечатлява повече със своята сребриста листна маса, която излъчва специфичен аромат на къри. Предпочита сухи, слънчеви места.

Храсти с декоративни плодове

Пираканта

Пираканта е вечнозелен храст, който през есента се обсипва с дребни червени плодчета, които се задържат чак до пролетта, заедно с листната маса.

Офика

На външен вид наподобява на калина и често я бъркат с нея. Връзва оранжево-червени плодове през есента, които се задържат около месец след окапване на листата.

Кисел трън

Плодчетата могат да бъдат червени или тъмносини в зависимост от сорта. Храстчето е много подходящо за есенна украса на двора и за създаване на жив плет.

Храсти, подходящи за жив плет

Чимшир

Обикновения чимшир е сред най-популярните храсти за изграждане на жив плет. Подходящ е за полусенчести места и очертаване на пътеки и алеи. Не е претенциозен по отношение на почвата. Ако искате плътен жив плет изберете високите форми на чимшира и ги засадете шахматно на два реда.

Лавровишна

Вечнозелен храст с плътни, лъскави листа. Цъфти с бели цветове, събрани в гроздове. Отглежда се лесно и е отличен за създаване на жив плет.

Глог

През май и юни цъфти с бели, розови или червени цветове, а на есен се появяват малки оранжево-червени плодчета. Може да вирее на всякаква почва, на слънце или полусянка.

Увивни храсти

Лоницера

Лоницера или орлови нокти е вечнозелен увивен храст с бърз растеж, подходящ за покриване на огради, подпорни стени, перголи. Важно е да мус е осигури опора. Цъфти с едри, ароматни цветове и вързва плодчета. Листната маса е атрактивна целогодишно.

Клематис

Един от най-атрактивните увивни храсти. Подходящ е за покриване на ограда, пергола, арка. Комбинира се много успешно с рози. Обича слънцето и влажната, добре дренирана, хранителна почва.

Дива лоза

Атрактивно, увивно растение, отлично за покриване на беседка, веранда, стена, ограда. Вирее на всякаква почва и няма претенции по отношение на местоположението.


Декоративните храсти заемат специално място в градината. Те придават стил, красота и завършеност на