Някои хитринки при отглеждането на мушкатото

10/07/2018, 08:47:29
Оценка 4.5 от общо 8 гласа
10/07/2018
Тагове:
Някои хитринки при отглеждането на мушкатото

По време на активния период от пролетта до есента подхранвайте мушкатото веднъж на две седмици с течни торове, които се смесват в леко влажнен почвен субстрат.

Торовете трябва да съдържат основно азот, калий и фосфор. Заложете на подорители, в които азотът преобладава за да се радвате на обилна зеленина. Цъфтежът пък се подпомага с торове, богати на калий и фосфор.

За да удължите максимално периодът на цъфтеж на мушкатото осигурете му подходяща почва, богата на хранителни вещества. Също така изберете саксия с не много широк отвор. Поливайте обилно през лятото, но не преовлажнявайте. За да се образуват достатъчно цветни пъпки е важно мушкактото да зимува в по – хладно помещение.

Мушкатото се развива и изглежда най – добре докато е младо, затова ако искате всяка година да се радвате на красиви растения, ежегодно през втората поливина на лятото вкоренявайте нови растения.

При засаждането на мушкатото добавете малко дървесна пепел към почвения субстрат. Пепелта е богата на калий и фосфор и ще подпомогне развитието и цъфтежа на цветето. Съотношението е 1 – 2 кибритени кутийки пепел на литър субстрат.

Мушкатото трябва да бъде подрязвано за да се ускори растежът му, да се предизвика появата на нови цветни пъпки, да му се придаде желаната форма и за да се получи качествен материал за разсаждане.

Подрязването трябва да се извършва с остър нож или градинска ножица. Те трябва да бъдат обработени със спирт или специален антибактериален препарат. Отрежете стъблата на мястото на листния възел и обработете разрезите с въглен. През есента трябва да премахнете всички прецъфтели цветове и стари стъбла. Пролетно подрязване може да се извърши в края на февруари, най – късно до средата на март. Не подрязвайте растението прекалено много през пролетта, а само колкото да му придадете желаната форма.

Поливайте мушкатото с престояла или дъждовна вода рано сутрин преди изгрев слънце или късно вечер.

Може да подхраните мушкатото със зехтин. Просто сложете няколко капки зехтин в близост до крените на растението. Подхранването може да се прави веднъж месечно. Това ще помогне на мушкатото да израсне по – силно и здраво.

За да поддържате листата на мушкатото здрави внимавайте да не ги мокрите при поливане.


По време на активния период от пролетта до есента подхранвайте мушкатото веднъж на две седмици с теч