Лилави нотки в градината

18/02/2019, 15:31:28
Оценка 5 от общо 3 гласа
18/02/2019
Тагове:
Лилави нотки в градината

Има нещо мистично, чаровно и много привлекателно в лилавият цвят. Едни от най – красивите, ароматни и любими, на много градинари, растения, цъфтят в лилави и пурпурни нюанси.

Създаването на лилава цветна леха ще донесе настроение, стил и хармония във вашата градина. Лилавите цветове се комбинират много добре с растения със сребристи листа или тъмно зелена листна маса. Също така си пасват с растения, цъфтящи в жълто, бяло, розово.

Кои растения, цъфтящи в лилаво да отглеждаме и с какво да ги комбинираме:

Люляк (Syringa vulgaris)

Ароматния люляк е един от най – красивите лилави храсти, които може да отглеждате в двора си. Той е изключително издръжлив и непретенциозен. Понася с лекота, както големи жеги, така и студове. Цъфтежът му е през май. Люлякът расте на всякаква градинска почва, обича слънчевите места. Комбинира се добре с иглолистни дървета и храсти, билки като мащерка, розмарин, салвия, също така изглежда добре в комбинация с божур и лавандула.

Лавандула (Lavandula)

Лавандулата е многогодишен храст, който освен, че има декоративна стойност се използва и като подправка и ароматна билка. Обича много слънчевата светлина, чувства се най – добре на закътани места, например до стена, ограда или скален кът, които да я защитават от силните ветрове. Лавандулата се комбинира добре с рози, нарциси, ароматни билки като: мента, мащерка, салвия, ехинацея, розмарин.

Клематис (Clematis)

Прекрасния клематис също може да бъде фокусна точка в лилавата цветна леха. Много красиво е съчетанието на два сорта клематис, цъфтящи в лилаво и бяло. Съчетава се добре също така с рози, орлови нокти, лимонова трева, иглолистни видове. Пуснете клематиса да се катери по беседката, перголата, арката или оградата и той ще превърне градината ви в истински цветен рай.

Сибирски лук (Allium schoenoprasum)

Представлява многогодишно луковично растение с декоративна листна маса и цветове. Цъфти през юни – юли. Сибирският лук е много непретенциозен за отглеждане. Напълно зимоустойчив е, издържа на жега и суша. Може да се използва за декорация на ниски бордюри и алпинеуми, както и в цветни групи. Комбинира се добре с много видове декоративни храсти, билки и подправки.

Делфиниум (Delphinium)

Ралица е многогодишно, тревисто, цъфтящо растение. В градината се чувства добре както на слънце, така и на полусянка. Изберете му място, защитено от силните ветрове. Използва се в цветни групи с други цветя или за озеленяване на бордюри.

Ирис (Iris)

Съществуват много сортове ирис, има такива, които достигат до 1 метър височина, както и джуджета. Ирисът цъфти в края на пролетта – началото на лятото. Предпочита слънчеви места. Идеален за цветни групи, скални кътове, озеленяване край водни площи.

Флокс (Phlox)

Съществуват много видове флокс. Примери за такива с лилави цветове са Phlox subulata, Phlox younique mauve. Флоксът е многогодишно, студоустойчиво растение. Има сортове, които цъфтят още през ранна пролет и други, чийто цъфтеж продължава до късна есен. Растението предпочита слънчево място, защитено от ветрове. Флоксът е много подходящ за алпинеуми, скални кътове, цветни бордюри.

Едроцветен ранилист (Stachys officinalis)

Многогодишно тревисто растение, достигащо до около 50 см. височина. Декоративна е както листната масата, така и ефектния цъфтеж, който се появява през юни. Растението е непретенциозно, обича слънчеви места и богати почви. Подходящо е за засаждане в цветни лехи, алпинеуми, скални кътове, край бордюри.


Има нещо мистично, чаровно и много привлекателно в лилавият цвят. Едни от най – красивите, аро