Кои цветя да засадим през септември

03/09/2018, 14:44:32
Оценка 4.7 от общо 3 гласа
03/09/2018
Тагове:
Кои цветя да засадим през септември

В края на лятото, докато все още се наслаждаваме на цъфтящите в момента, растения, е време и да помислим за следващия сезон, да подготвим градината за презимуване, както и да засадим цветя за идната година.

През септември времето е подходящо за засаждане на ранни пролетни цветя, повечето от които са луковични.

Кои цветя се садят през този месец:

Минзухар – осигурете му светло място, с поне 4 – 6 часа слънцегреене на ден, тъй като на сянка е възможно цветовете му да не се разтворят. Почвата трябва да е неутрална, с добър дренаж, лека, глинеста, тъй като луковиците на понасят влага. Засадете ги на дълбочина – 6 – 7 см. и на разстояние – 8 - 10 см.

Кокиче – първото пролетно цвете се нуждае от място, защитено от вятър и течение. Най – добре го засадете около храсти или дървета. Почвата трябва да е добре отцеждаща се, може да подобрите състава й като добавите угнил оборски тор или компост. Разстоянието между отделните луковици трябва да бъде 10 – 12 см. засаждайте кокичето в групи.

Декоративен лук – изберете слънчево изложение и добре дренирана почва. Засадете луковиците на разстояние – 10 – 15 см. една от друга, поддържайте умерена почвена влажност.

Нарцис – цъфти обилно когато е изложен на директна слънчева светлина, но понася и засенчване. Подходящ е за засаждане в цветни композиции, заедно с други цветя в лехата, както и около стволовете на дърветата.

Обича добре дренирана почва, богата на хумус. Луковиците се засаждат на дълбочина около 10 см. и на 16 – 20 см. разстояние по между си.

Лале – лалетата предпочитат топли, слънчеви места, но могат да понесат и леко засенчване. Необходима им е пропусклива, глинесто – песъчлива почва. Луковиците се засаждат на дълбочина 10 см. и на разстояние 5 – 6 см. една от друга.

Ирис – избираме слънчево място и добре дренирана почва. Луковиците се засаждат на разстояние 20 – 30 см.

Зюмбюл – трябва да подберем слънчево и защитено от вятър, място. При наличие на подпочвени води трябва да осигурим добър дренаж. Избягвайте почви с висока киселинност. Дълбочината на засаждане е около 10 – 12 см. Оставете 15 см. разстояние между отделните растения.

Мускари – развива се еднакво добре на слънце и на сянка. Преди засаждането е добре да подхраним почвата с угнил оборски тор. Луковиците се засаждат на дълбочина 6 – 8 см.

Иглика – почвата трябва да е глинеста, да задържа влагата и да е богата на хранителни вещества. Има сортове, които предпочитат слънцето, както и такива, които растат добре на сянка. Игликата е подходяща за засаждане в алпинеуми, основно такива със северни или източни изложения.

Момина сълза – предпочита шарена сянка, чувства се добре около декоративни храсти. Ако се отглежда на пълна сянка, цъфтежът ще бъде слаб. Нуждае се от богата и пропусклива почва. Растенията се засаждат на 5 – 7 см. едно от друго. След засаждане се полива обилно.


В края на лятото, докато все още се наслаждаваме на цъфтящите в момента, растения, е време и да поми