Как да създадем смесена градина

08/06/2022, 11:21:19
Оценка 5 от общо 2 гласа
08/06/2022
Тагове:
Как да създадем смесена градина

Цветята, плодовете и зеленчуците растат заедно

Съвместното отглеждане на цветя, билки, плодове и зеленчуци съчетава красотата на декоративната градина с продуктивността на полезните растения. Съвсем доскоро разделянето на цветните лехи от зеленчуковата и плодовата градина, беше обичайна практика, но последните тенденции са отделните култури да виреят заедно и границите между тях все повече се размиват.

Смесването на декоративните растения със стопански култури трябва да бъде естетически и функционално издържано. За пример можем да вземем френските градини, в които зеленчуковия кът е част от градинската композиция и е красиво оформен в геометрични форми.

Зеленчуковите култури обичайно се засаждат в големи групи и създават скучно еднообразие в градинския пейзаж, което може да бъде разчупено с добавянето на пъстри, цветни багри.

Чудесна комбинация се получава от стройна редица от лук, който създава синьо-зелен фон, на който изпъкват ярките багри на лалетата – оранжеви, жълти, розови. От билките – мента, лавандула, риган, розмарин чудесно се съчетават с декоративните растения в градината. Лилавите цветчета на мащерка, салвия, лавандула изглеждат великолепно до цветя, цъфтящи в жълто или оранжево, както и до растения със сребриста листна маса – брунера, хелихризум, японска папрат.

В цветния бордюр може да засадите: босилек, магданоз, листни салати, див чесън, копър, лимонена трева.

Цветята са подходящи и за декориране на пространството около лозите. Тъй като лозата има дебело стъбло, което в основата си изглежда някак голо, малка цветна група около нея, ще добавите цвят и свежест.

Ниско растящите плодове и зеленчуци като лук, салати и ягоди може да се използват за очертаване границите на цветния бордюр или пътека.

Френското грозде и аронията може да бъдат оградени от ниски сортове карамфил, здравец, вербена.

Чудесно се комбинират краставици и латинка, тъй като латинката предпазва зеленчука от вредни насекоми.

Тагетес с диня и пъпеш също е успешна комбинация - цветето отблъсква нематодите в корените на плодовете.

Добро е съчетанието на роза и чесън – чесънът отблъсква вредителите от красивите рози.

Доматът се съчетава добре с чесън и босилек, които го предпазват от вредители. Лайка, засадена в близост от зеле и лук, стимулира тяхното развитие.

Освен че са ефектна декорация, цветята имат и полезна функция в зеленчуковата градина – поддържат растенията здрави и помагат за увеличаване на добивите. Повечето ароматни билки и цъфтящи растения привличат пчелите и помагат за опрашването на културите. Освен това имат съществена роля за биоразнообразието и обогатяването на почвата.

Основни правила при създаване на смесена градина

Обърнете внимание на периода на цъфтеж

За да бъде успешна подобна стратегия е важно да подберете култури, които цъфтят по едно и също време. Така не само ще постигнете по-ефектна визия на градината, но и ще помогнете за по-богата реколта.

Големината на растенията

За да не се конкурират цветята и зеленчуците за светлина, гледайте да нямат съществена разлика във височината или цветята да бъдат по-ниски от стопанската култура. За някои зеленчуци като марули, краставици, патладжан е полезно известно засенчване, така че около тях може да засадите и малко по-високи декоративни растения.

Съобразете изискванията на различните растения

За да виреят успешно заедно, различните култури трябва да имат сходни изисквания към почвата, светлината, торене и поливане.






Цветята, плодовете и зеленчуците растат заедно Съвместното отглеждане на цветя, билки, плодове и зе