Градина във френски стил - характерни особености

20/04/2017, 14:48:14
Оценка 4.5 от общо 90 гласа
20/04/2017
Градина във френски стил - характерни особености

Френската градина е истинско произведение на изкуството. В нея има стил, чар и индивидуалност. Ако искате да придадете френско излъчване на вашата градина бъдете готови да я обсипвате с внимание целогодишно. В градината във френски стил може да видите живи плетове, фигури от растителност, скални кътове, вертикално озеленяване, билкови и ароматни цветни лехи. Френският двор се отличава с красиви перголи с озеленен покрив, склуптури, нестандартни градински съдове, ниски каменни огради, мебели и порти от ковано желязо.

Разнообразие от ароматни растения и билки

Една от най – отличителните особености на френската градина е изобилието от билки и ароматни растения. Неповторим е чарът на градинската леха осеяна с лавандула, салвия, бял равнец, мащерка, лимонова трева, босилек, риган, портокал, жасмин, ароматни рози. Тези растения изпълват градината с прекрасни фини аромати, освен това стоя чудесно до бордюрите от чимшир и живите плетове от вечнозелени растения.

Различни багри – акцент сред зеленината

Във френската градина всяко цъфтящо растение може да се превърне в акцент на фона на зеления пейзаж. Може да освежите живият плет или бордюра от чимшир с ред многогодишни цветя. А розов храст на фона на зеленината може да играе ролята на интересна градинска склуптура.

Декоративни съдове за цветя

Каменни, дървени или теракотени саксии са хит във френската градина. Може да използвате и нестандартни цветни съдове с интересни декоративни елементи. В тях може да засадите ароматни цветя, билки или малки фрастчета.

Ковано желязо и камък

Кованото желязо е основен елемент на френския стил. То присъства навсякъде – пергола, беседка, скамейка, порта, ограда за цветната леха, интересн абажур – всички те могат да бъдат направени от ковано желязо. Ниските каменни стени и склуптури са типични за френската градина.

Океан от ириси

Ирисите са типични цветя за френската градина. Те се използват като декорация около бордюри и алеи, в цветни групи, в центъра на градината.

Топиари

Зелените склуптури, наречени топиари са основен акцент на френския градински стил. Храстите се оформят като кълбета, кубове, спирали. Те се съчетават добре с останалите архитектурни елементи и водни площи. Внасят елегантност и стил в подредената френска градина, изпълнена с правилни форми.

Кът за отдих с пергола

Перголата също е характерен елемент за френския двор. Тя най – често е от ковано желязо, но може да бъде и дървена. В основата й се засажда катерлива роза, клематис, глициния или друг вид лиана. Най – често е съчетана с къта за отдих.


Френската градина е истинско произведение на изкуството. В нея има стил, чар и индивидуалност. Ако и