Как да отгледаме лавандула от семена?

31/08/2020, 16:21:54
Оценка 5 от общо 2 гласа
31/08/2020
Тагове:
Как да отгледаме лавандула от семена?

Лавандулата е едно от любимите ни растения, изпълващи дома и градината с чар и аромат. Въпреки, че не е капризна, засяването ѝ има някои тънкости, които е добре да знаете.

1. Купете семена от надежден разсадник или ги съберете сами. Ако се налага да ги съхранявате преди засяване, направете го в херметически затворени буркани.

2. Изберете плитки и широки контейнери за засяване. Максималната дълбочина на съда е 7 см.

3. Семената се нуждаят от обработка преди засяване – стартификация. За целта в подходящ съд сложете мокър пясък и смесете с него семената. Покрийте го с фолио и го сложете в хладилник (при температура 5-6 градуса) за 2 месеца.

4. Най-подходящото време за засяване на лавандулата е през есента – октомври до първата половина на ноември. Ако пропуснете есенното засяване, може да го направите и през пролетта – февруари до март.

5. Използвайте лек торфен субстрат с много добър дренаж. Готовите смеси, подходящи за разсад са добро решение.

6. Не всички от лавандуловите семена покълват, затова се подсигурете като сложите по 3-4 във всяка саксия. Посипете малко почва върху тях и леко притиснете. Не ги засявайте много дълбоко, до 3 мм. е достатъчно.

7. Поставете съдовете на умерено топло място (около 19-20 градуса) и го покрийте със стъкло или фолио за да осигурите добра температура за покълване.

8. Поддържайте лека почвена влажност, чрез оросяване, а не поливане, тъй като струята вода може да зарови дребните семена надълбоко. Сутрин премахвайте покритието върху съда за проветрение. Семената покълват за 2-4 седмици.

9. Следете младите растения да не изсъхват, но и не ги преполивайте. Осигурете им слънчево място.

10. Около 2 месеца след поникването може да преместите разсада на постоянно място. Ако сте засяли семената през есента, преместете ги в по-дълбока саксия и ги изнесете на открито когато преминат последните слани. За пресаждане използвайте лек, пясъчно-торфен субстрат.

11. За засаждане на разсада на открито изберете слънчево място и водопропусклива почва. Оптималната стойност на pH  е 6,5-7,5. Предварително добавете към нея органичен тор.

12. Засаждайте разсада на разстояние 30-40 см. Предварително направените гнезда в почвата трябва да са с дълбочина и диаметър около 30 см.

13. Веднага след засаждането може да положите тънък слой мулч в основата на храста, който ще помогне за задържане на влагата и температурата.

14. Грижи за младите растения през първата година:

  • Поливайте умерено само когато времето е сухо;
  • Редовното плевене е задължително;
  • През първите 2 години подрязвайте редовно за да стимулирате растежа;
  • Преди първото зимуване е добре да осигурите мулч за предпазване от студа;

Лавандулата е едно от любимите ни растения, изпълващи дома и градината с чар и аромат. Въпреки,