Лавандула в градинския декор

31/08/2020, 15:15:21
Оценка 3.7 от общо 3 гласа
31/08/2020
Тагове:
Лавандула в градинския декор

Лавандулата е красив, ароматен, многогодишен храст, придаващ романтично излъчване на градината. Благодарение на своето етерично масло, тя е сред най-ценните растения. Освен това има и висока декоративна стойност и е чудесно допълнение в озеленяването на двора.

Как да използваме лавандулата в двора?

В алпийски кът и смесени композиции с камъни

Засадете лавандулата в алпинеума и скалния кът. Тя обича слънчевите места и изглежда хармонично в комбинация с различни, по вид, камъни. Също така чудесно се съчетава с останалите растения, подходящи за скален кът – иберис, мащерка, омайниче, каменоломка, карамфил, астра, дебелец.

Подчертайте акцентите

Запълните празните пространства с лавандула и я засадете на невзрачни места, които искате да направите по-забележителни.

Украсете пътеката

Лавандулата, както и други болки като салвия и мащерка са идеални за създаване на ниски бордюри около градинската алея.

В цветни композиции с други растения

Лавандулата се комбинира добре с растения със сребристи листа, бели, жълти или оранжеви цветове, както и с други ароматни билки като мента, мащерка, салвия, розмарин, ехинацея. Много красиво е съчетанието с рози, нарциси, декоративни треви.

Мини лавандулово поле

Има ли по-романтична гледка от залеза в лавандулово поле? Ако харесвате провансалския стил, лилавите багри и приятния аромат, то лавандуловото поле в двора на къщата или вилата, е отлично решение за вас. Освен това ще държи комарите далеч от градината.

Засадете в кашпи и контейнери

Украсете двора, терасата, беседката или верандата с кашпи и сандъчета с лавандула и други ароматни билки. Освен, че ще придадат приятна и романтична атмосфера, техния аромат успокоява, намалява главоболието и напрежението и гони досадните комари.

Около оградата

Засадена самостоятелно или в комбинация с други растения, около оградата или по цялото протежение на двора, лавандулата изглежда наистина впечатляващо.


Лавандулата е красив, ароматен, многогодишен храст, придаващ романтично излъчване на градината. Благ