Есенно засаждане на лавандула

22/12/2017, 03:05:13
Оценка 4.5 от общо 39 гласа
22/12/2017
Тагове:
Есенно засаждане на лавандула

Лавандулата е невероятен акцент към всяка градина. Тя изглежда еднакво добре в цветна леха, засадена като декорация около пътеката или като част от малка билкова градинка. Омагьосва ни със своето очарование и нежен аромат и веднага се превръща в притегателен център в градината.
Издържа на горещина и суша, също и на студ.

Кога да засадим лавандулата в градината:

Лавандула може да засадите както през ранна пролет, така и през есента. Най – подходящото време е през месец октомври.

Как да подготвим мястото:

Изберете на лавалдулата светло място с пряко слънчево греене.

Растението вирее най – добре в дренирана почва и пропусклива каменна и песъчлива почва. Почистете терена добре преди засаждането. Разсадът се състои от готови коренчета, които се засаждат на разстояние 40 см. едно от друго.

Грижи през вегетационния период:

Грижите се състоят основно в обработка на почвата, подхранване и подрязване. През есента е добре лавандулата да се тори с фосфор и калий, които се внасят на около 20 см. дълбочина. А през пролетта с азотни торове. Подходящото време за резитба на лавандулата е в края на лятото – началото на есента. Тя има за цел да премахне увреденеите стебла и да придаде форма на растението. Ако се налага може да се подреже и през ранна пролет.

Възможни проблеми:

Лавандулата е много устойчива на болести и вредители и ако се отглежда правилно риска от проблеми е минимален. Най – често растението страда от загниване на корените, което се дължи на гъбички, образували се във влажната почва. За да се избегне трябва почвата да се отводнява много добре и да има добра циркулация на въздуха. 


Лавандулата е невероятен акцент към всяка градина. Тя изглежда еднакво добре в цветна леха, засадена