Грижи за розите през лятото

20/07/2020, 15:48:53
Оценка 3.7 от общо 3 гласа
20/07/2020
Тагове:
Грижи за розите през лятото

В разгара на лятото, розите се нуждаят от правилни и редовни грижи за да изпълват градината с красотата и благоуханието си.

Достатъчно поливане

През горещия сезон розите трябва да се поливат често и обилно. Добре е водата да е престояла за малко на слънце преди поливане. Корените на възрастните растения се намират на по-голяма дълбочина в почвата и изискват повече вода отколкото младите храсти.

Гледайте водата да не попада върху листата на розите защото може да доведе до развитие на гъбни болести.

Розите, засадени в песъчлива почва изискват по-често поливане, отколкото тези, растящи върху по-тежки почви с високо съдържание на глина. Втория тип почва задържа влагата за по-дълго и поливане се налага основно в горещи и сухи дни.

Полагането на мулч около корените на розите ще запази влагата и ще ги предпази от горещините.

Наторяване

Подхранването с комбинирани торове със завишено съдържание на калиеви соли стимулира цъфтежа. В началото на юни може да подхраните и с комплексен универсален тор (NPK).

Не използвайте азотни торове през втората половина на лятото (след средата на юли)! Азота стимулира растежа, а в края на лятото клонките и леторастите на розите трябва да се подготвят за зимуване.

Лятна резитба

Премахвайте редовно прецъфтелите цветове както и прекалено високи издънки, които нарушават общия вид на храста. Не режете младите клонки, които сега образуват съцветия. Премахнете слепите издънки. Не прекалявайте с резитбата тъй като розите трябва да съхранят колкото се може повече листна маса през летния сезон. Тя създава сянка и пази корените от прегряване.

Борба с вредителите

Следете внимателно за наличие на вредители. Най-разпространени са зелена листна въшка, акари, цветен дръшкопробивач.

Листни въшки представлява дребни зелени насекоми, които нападат върховете на растящите леторасти. Листата се завиват, а леторастите спират развитието си. Растенията отслабват, деформират се, а цветните пъпки не се разтварят. За борба с листните въшки се използват различни препарати като: МОСПИЛАН 20СП, ЛИРОСЕКТ 2ЕК, ТАЛСТАР 10ЕК и други.

Акарите обикновено се развиват по долната страна на листата, пъпките и цветовете. Нападнатите части се деформират, изсъхват, а по-късно окапват. Борбата е ефективна при ранно откриване на нападението и пръскане с химически препарати (акарициди).

Следете и за поява на болести като брашнеста мана и ръжда. Брашнестата мана се развива при влажно време и предизвиква сиво-бял налеп по засегнатите части на растението.

Ръждата е гъба, която напада надземните части на растението и води до деформация и изсъхване на младите леторасти и цветните пъпки. Третират се с различни видове фунгициди: ТОПОАЗ 100ЕК, ШАВИТ 25ЕК, ИМПАКТ 25 СК.

Почвата около храстите трябва да се поддържа чиста от плевели и редовно да се разрохква.

Размножаване

Размножаването на розите чрез резници е успешно през летния сезон, тъй като климатичните условия са добри за вкореняване. Резниците се събират през юни и юли. Изберете резници, чийто пъпки още не са напълно разтворени. Може да използвате и такива, които тъкмо са прецъфтели. Резници, взети точно по време на цъфтеж се вкореняват по-бавно и трудно.

Резниците трябва да са с дължина 10-12 см. и да имат две или три пъпки. Отрежете ги рано сутрин когато е по-хладно. Потопете резниците в чист съд с вода и ги оставете на сенчесто място. Водата се сменя на всеки 2 дни. След около 3 седмици по върховете на резниците се образуват бели топки (коренни ембирони) и вече могат да бъдат засадени в почвата. Може да засадите резниците и директно в сандъчета в смес от влажен торф и пясък. Съда се покрива с полиетиленово фолио, което всеки ден се маха за 15-20 за проветрение.


В разгара на лятото, розите се нуждаят от правилни и редовни грижи за да изпълват градината с красот