Прясното мляко се бори с брашнестата мана по розите

01/08/2018, 18:32:47
Оценка 3.7 от общо 3 гласа
01/08/2018
Тагове:
Прясното мляко се бори с брашнестата мана по розите

Брашнестата мана е гъбично заболяване, което обикновено поразява растенията при температури над 20 градуса и висока въздушна влажност.  Големите температурни амплитуди също благоприятстват появата на болестта.  Както прекалената влажност на въздуха така и продължителното засушаване може да стане причина за поразяването на розите от брашнестата мана. Тя се развива върху всички зелени части – листа, пъпки, листни и цветни дръжки. Болестта е особено опасна за новите леторасти и листа.

По засегнатите части на растението се наблюдава обилен бял налеп.

Почти всички видове рози могат да бъдат нападнати от брашнеста мана, но особено податливи са катерливите и почвопокривните сортове. За да се намалите вероятността от зараза розите трябва да се засаждат на слънчеви и проветриви места, в богата и добре пропусклива почва. Най – подходяща за тях е глинесто – песъчливата почвена смес. Важно е мястото да е добре проветриво за да може след дъжд листата на розите да изсъхват бързо преди спорите на гъбата да могат да ги атакуват.

В случай на продължителна суша розите трябва да се поливат често. Гледайте да не попада вода директно върху листата. Поливането трябва да се прави рано сутрин.

При вече появила се брашнеста мана растенията трябва да се третират с фунгициди. Може да опитате да преборите болестта и с домашни средства. С много добро действие срещу брашнестата мана е прясното мляко.

За целта използвайте домашно прясно мляко, а не такова, закупено от търговската мрежа. Смесете 1 част сурово мляко с 8 части вода. Изсипете разтвора в шише с пулвелизатор и пръскайте растенията веднъж седмично. Този домашен спрей може да се изпозлва и превантивно за предпазване на розите от болести, той не вреди по никакъв начин на растенията.


Брашнестата мана е гъбично заболяване, което обикновено поразява растенията при температури над 20 г