Как се размножават рози чрез зелени резници

21/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 31 гласа
21/09/2016
Тагове:
Как се размножават рози чрез зелени резници

Размножаването на рози с помощта на зелени резници е сполучлив и успешен метод, с който могат да се справят дори начинаещи градинари. Практикува се през летния сезон, тъй като за вкореняването на растенията е необходима температура около 20 – 25 градуса. Не всички сортове рози обаче могат да се размножат чрез зелени резници. Най – успешно се вкореняват: миниатюрните рози, влачещи се рози, и някои сортове флорибунда. По – трудно се вкореняват или въобще не успяват чайно – хибридните рози.

Резниците се събират или още преди първият цъфтеж или веднага след него. Не взимайте резници по време на цъфтежа, тъй като те съдържат по – малко количество от растежния хормон (ауксин) и трудно се вкореняват. Отрежете резниците сутрин преди настъпване на горещините когато са максимално свежи. Избирайте тънки резници и ги отрежете с дължина около 5 – 6 см. За размножаването може да използвате сандъчета или саксии като големината им зависи от броя на резниците, с които разполагате. Избраните съдове напълнете с лека почвена смес, състояща се от речен пясък и градинска почва. Направете добър дренаж, полейте обилно и изчакайте излишната вода да се отцеди. Засадете резниците на дълбочина около 2 см. и на 7 – 8 см. разстояние един от друг. Ще получите по – добри резултати ако използвате растежни стимулатори. Може да ги намерите в цветарските магазини, наричат се още вкоренители. Обикновено се предлагат под формата на прах. Ако решите да ги използвате четете внимателно упътването и не превишавайте препоръчителните дози, тъй като това може да има обратен ефект.
След това покрийте съда с полиетиленово фолио, изрязана пластмасова бутилка или друго средство, което няма да полепва по резниците. Поставете съдът на полусенчесто място на балкона или в градината. Всеки ден сваляйте покривалото за 15 – 20 минути за проветряване и не допускайте пресъхване на почвата. Младите растения може да се прехвърлят в отделни саксии и през следващата пролет да се засадят на желаното място в градината. 


Размножаването на рози с помощта на зелени резници е сполучлив и успешен метод, с който могат да се