Дворът - красив и през зимата

14/12/2020, 11:26:24
Оценка 5 от общо 3 гласа
14/12/2020
Тагове:
Дворът - красив и през зимата

Не са много растенията, които се осмеляват да красят градината по време на зимните студове. И все пак ентусиасти се намират и превръщат двора ни в зимна приказка.

Ранен химонат (chimonanthus praecox)

В родината си е вечнозелен, но у нас расте като листопаден храст с височина до 2-3 м. Листата му са лъскави, светлозелени, а цветовете му жълти с пурпурна окраска и силен, приятен аромат. Цъфти от края на декември до март. Издържа до минус 20 градуса. Засадете го на слънчево място.

Калина (viburnum bodnantense dawn)

Калините са широколистни или вечнозелени храсти с ароматни цветове и дребни декоративни плодове. Формата dawn е бързорастящ, широколистен храст с яйцевидни листа и гроздове от ароматни бели и розови цветчета, появяващи се през цялата зима. Изглежда впечатляващо като солтиер.

Нуждае се от добре дренирана почва, слънце или частична сянка. Размножава се чрез резници през лятото.

Черен кукуряк (helleborus niger)

Кукурякът е сред най-предпочитаните видове за зимно озеленяване, благодарение на своите цветове, появяващи се още през декември и радващи сетивата ни до април. Декоративни са и плътните, кожести, тъмнозелени листа. Предпочита полусенчести места под дървета и красти, но расте и на открито ако се полива редовно. Нуждае се от глинеста, богато наторена почва.

Ранен жасмин (jasminum nudiflorum)

Ранния жасмин е листопаден храст, който цъфти със жълти цветове още през януари и продължава до април. Предпочита слънчево или полусенчесто място, защитено от вятър. Нуждае се от подрязване през 3-4 години. Не е претенциозен, отглежда се лесно. Подходящ е за засаждане край огради, зидове, подпорни стени, склонове. Расте и под дървета. Издържа температури до -20 градуса.

Голтерия (gaultheria)

Голтерията е малък вечнозелен храст с яйцевидна лъскави листа, бяло-розови цветове, а през септември се отрупва с червени, топчести плодове. Именно те придават декоративния ефект на растението през зимния сезон. Обича полусенчести места и умерено поливане. Може да се отглежда в кашпа или саксия на балкона или верандата.

Хамамелис (hamamelis)

През зимата цъфтят hamamelis mollis и hamamelis japonica. Цветовете им са златистожълти и се появяват през януари-февруари. Обича добре дренираната почва и слънчево до полусенчесто място.

Пираканта (Pyracantha coccinea)

Вечнозелен, студоустойчив храст, който наесен да се обсипва с дребни кораловочервени плодчета, задържащи се чак до пролетта, заедно с листата.

Коледен чимшир (Sarcococca confusa)

Вечнозелено растение от семейство Чимширови, което цъфти от декември до април. Цветчетата са малки, с кремав цвят и силен, приятен аромат. Едновременно с цъфтежа започва образуването на блестящи, кръгли плодове, които в началото са червени и постепенно потъмняват до черни. Зрелите плодове се задържат върху храста в продължение на месеци.

Благодарение на силния си декоративен зимен ефект и лесното отглеждане, растението си е спечелило названието коледен чимшир. Понася всякаква почва и расте добре и на сенчести места. Подходящо е за жив плет, може да се отглежда и в саксия на терасата.


Не са много растенията, които се осмеляват да красят градината по време на зимните студове. И все па