Бързорастящи храсти, подходящи за зелени огради

11/05/2018, 13:35:08
Оценка 3.4 от общо 13 гласа
11/05/2018
Тагове:
Бързорастящи храсти, подходящи за зелени огради

Ако сте решили да създадете жив плет за да постигнете уединение в двора си и да се предпазите от любопитните погледи на съседи и минувачи и ви трябва бързо и ефективно решение, то подберете внимателно растенията, които ще използвате. Препоръчваме ви да се спрете на видове, които растат бързо за да не чакате прекалено дълго да се сдобиете с мечтаната зелене ограда. Ето някои от тях:

Туя – красиво вечнозелено дърво, което расте много бързо на височина – от 30 до 60 см. годишно. Също така се разрастват бързо и на ширина и ако ги засадите в достатъчна близост много скоро ще скрият гледката към двора ви и ще създадат плътна зелена ограда.

Туите са наситено зелени и декоративни през цялата година. Предпочитат влажна, добре дренирана почва и слънце или лека сянка. Преди засаждане на растението може да поставите тънък слой пясък върху почвата за да осигурите качествен дренаж. Засаждането става в ранна пролет. Поливането е редовно и умерено, добре е от време на време да се тори с тор за иглолистни растения.

Кипарис – вечнозелено растение, което много прилича на туята и също като нея нараства бързо на височина. Кипарисите трябва да бъдат засадени близо един до друг тъй като стават високи и тесни.

Могат да достигнат височина до 20 м. а за около 3 години може да порасне до 2 м. идеалното време за засаждане на кипариса е през април – май или на есен – през септември – октомври.

Клематис – много ефектно катерливо растение, подходящо за зелена ограда. Може да достигне височина 2 – 3 м. предпочита слънчево, защитено от вятър, място. Поливайте редовно и умерено и подрязвайте 2 пъти годишно.

Хмел – хмелът е многогодишно растение, подходящо за зелена ограда. Предпочита полусенчести места, защитени от течения. Нараства бързо особено ако се наторява редовно.

Дървовидна ружа – растението е известно още като сирийски хибискус. Той е изключително бързорастящ, освен това цъфти ефектно през лятото и ще отрупа огрдата ви с красиви цветове. През зимата листата му опадват.

Обича богата и добре дренирана почва и слънце или лека полусянка. Нуждае се от оформяне на короната.

Бамбук – бамбукът представлява висока декоративна трева, която расте много бързо. Може да го намерите в градинските центрове. Бъдете внимателни когато го избирате и се консултирайте със специалистите в магазина, тъй като има разновидности, които растат много бързо като плевели и могат да превземат голяма част от градината.

Бамбукът предпочита пълно слънце, добре дренирана, богата и влажна почва. Нуждае се от редовно поливане. След като порасне достатъчно на височина бамбукът може да бъде подрязван периодично.


Ако сте решили да създадете жив плет за да постигнете уединение в двора си и да се предпазите от люб