9 грешки при озеленяването, които развалят визията на градината

18/02/2021, 15:40:35
Оценка 5 от общо 2 гласа
18/02/2021
9 грешки при озеленяването, които развалят визията на градината

Да създадеш перфектната градина не е лесна задача. Подбора на растенията и съчетаването им, както и вписването им в околния пейзаж изискват да се съобразим с особеностите на почвата, климата, нивото на влага, размера на градината. Неподходящия избор на растения, неудчаните комбинации между тях както и недостатъчните грижи могат да развалят цялостната визия на двора.

Не се съобразявате с особеностите на градината

Слънчево, сенчесто, ветровито, наклонен или равен терен, подпочевни води – всичко това има значение за оформянето и подредбата на градината както и за подбора на растителни видове. Преди да започнете преценете добре предимствата и недостатъците на терена. Ако е необходимо консултирайте се със специлиаст по ландшафтен дизайн и обмислете добре какво озеленяване е подходящо за вас. За наклонен терен е подходящо терасирането – създаването на стъпаловидна градина със зони на различни нива. Равната площ е доста по-благоприятна за работа и дава много възожности за изграждане на пътеки, съоражения, кътчета за отдих и растения с различна височина.

Нужно е да вземете предвид и големината на двора. Засаждането на твърде големи растения или изграждането на несъразмерни спрямо градината, беседка, басейн или езеро, няма да изглежда добре, а и ще наруши комфорта и хармонията в двора. Всички ландшатни елементи трябва да бъдат съобразени с размера, формата и особеностите на градината за да се получи естетичен и функционален краен резултат.

Не планирате

Хаотичното засаждане е една от най-честите грешки на начинаещите градинари. Мястото на всяко растение трябва да е точно определено, така че да се вписва в цялостния ландтшафт. Растенията, които са в близост едно до друго трябва да си пасват визуално, да имат общи изисквания към средата (светлина, тип почва, количество вода) и да не си пречат взаимно. За да се получи красив краен резултат растенията трябва да си подхождат цветово както и по размер. Важно е дали цъфтят по едно и също време или едно след друго, тъй като ефектът в двата случая е различен. Ако решите да засаждате големи дървета е добре да помислите с какво може да озелените площта около тях и под короната им. Начертайте скица на градината и означете къде какви растителни видове ще има. Постарайте се градината да бъде озеленена така, че да изглежда красива и свежа през всички сезони. Това означава да подбрете пролетни, летни, есенни цветя и храсти с последователен цъфтеж. През есента много от расителните видове ни радват с ефектна листна маса в различни багри. За зимата ще са ви необходими вечнозелени растения, такива, които връзват декоративни плодчета или такива, които цъфтят през зимния сезон.

При планирането отбележете и количеството растения, които да закупите спрямо търсения ефект. Например когато търсите растения за жив плет е важно да сте решили дали той ще е едноредов или двуредов, да знаете скоростта, с която се развива въпросното растение за да постигнете желаната гъстота и височина. След като създадете перфектния, за вашата градина, план се придържайте към него.

Забравяте за удобството

Най-важното нещо при планиране на ладшафта и на цялостния есктериор е удобството при ползване на градината. Това означава да не избирате растения, които ще засенчват басейна или ще го пълнят с листа и иглички, да се погрижите да има сянка и прохлада около къта за почивка, да избягвате медоносни растения, които силно привличат пчели около лятната кухня или верандата и т.н. Инвазивните растения, които бързо превземат градината не са добра идея, освен ако не става дума за лятна вила, която посещавате рядко. Не избирайте видове, които изискват повече грижи, отколкото можете да им предложите.

При създаване на проекта първо определете местата на пътеките, зоните за отдих (беседка, пергола, лятна кухня, детски кът), водните площи и допълнителните постройки и след това помислете за озеленявате на свободните площи.

Не се грижите за почвата

При избора на растения трябва да се съобразите с типа на почвата във вашата градина – дали е глинеста, песъчлива, варовита, кисела или алкална и т.н. Ако тя е тврде неблагоприятна обаче е добре първо да опитате да подобрите нейните свойства и чак след това да засаждате растения.

Първо е нужно да определите pH на почвата като имате предвид, че в различните части на градината, то може да варира. Повечето растения се чустват най-добре в диапазона 5,5-7,5 т.е. неутрална, слабо кисела до слабо алкална почва. Има и видове, които предпочитат силно кисели или алкални почви, така че трябва да съобразите подбора им спрямо вашия тип.

Има методи за повишаване на киселиността на почвата, добавят се торф, жлезен сулфат, амониев сулфат. За повишаване на алкалността пък се внасят варовик, гипс, смлян тебешир.

Най-добрата почва е богата на хранителни и органични вещества, с ронлива структура и съвсем малко количество камъни. В нея живеят червеи, които приозивеждат хумус и подобряват аерацията и плодовитостта ѝ.

Съставът и състоянието на почвата може да се подобрят чрез редовна преработка и внасяне на различни добавки като органични и минерални торове, компост, дървесна кора, листовка и други.

Неподходящи или недостатъчни грижи за растенията

Дори и най-добре подбраните растения ще линеят и няма да изглеждат свежи и жизнени при недостатъчни грижи. Повечето видове изискват редовно подрязване, обработка на почвата преди и след засаждане, подхранване, поливане при сухо време, зазимяване. Съществуват и много видове, които не са никак претенциозни и ако нямате много време или сте начинаещ градинар е най-добре да започнете с тях.

Неподдържана морава

Тревният чим е лицето на вашата градина. От неговия вид зависи цялостната визия на двора. Свежата, жизнена и зелена трева създава приятна атмосфера и оставя впечатление за поддържана градина. Линеещата трева от своя страна разваля целия ландшафт. Основните грешки при засяване и поддръжка на райграс най-често са:

  • Неправилен избор на тревна смеска, несъобразена с особеностите на почвата
  • Недостатъчна обработка на терена преди засяване
  • Недостатъчен дренаж на почвата
  • Неправилно поливане
  • Нередовно косене

Пропускате водната площ

Макар че не е задължителна, водната площ създава хармония и усещане за завършеност в градината. Ромоленето на водата, съчетано с околната зеленина, жуженото на пчелите и чуруликането на птичките е чудесна стъпка към оформянето на перфектното кътче за релакс сред природата.

Липсва акцент

Претрупването на градината с твърде много цвят и обем обикновено не води до добър краен резултат. Съчетаването на твърде ярки и доманинатни растения също не е добра идея. Всяка цветна група трябва да има своя акцент. Обикновено това е атрактивно, високо или ярко растение, което се забелязва първо, а останалите допълват пейзажа и подчертават красотата му. Растението може да бъде солтиер или пък цяла група, в зависимост от избрания вид.

Пропускате допълнителните елементи

Алпинеум, скален кът, езеро, сухо поточе от речни камъчета, арка, градински мост, кладенец или атрактивна пътечка от дървени пънчета – всички тези декоративни елементи подчертават красотата на растенията и добавят стойност към двора. Важно е да са подбрани правилно и да се съчетават успешно с избраната растителност.  


Да създадеш перфектната градина не е лесна задача. Подбора на растенията и съчетаването им, както и