Как да определим pH на почвата

09/05/2020, 09:54:08
Оценка 4.7 от общо 3 гласа
09/05/2020
Тагове:
Как да определим pH на почвата

Тъй като получихме запитвания от наши читатели, интересуващи се как могат да определят pH на почвата в градината си, решихме да споделим с вас основните методи за това.

Според своето pH почвите се делят на кисели, неутрални и алкални.

По-точно определение:

  • pH над 8.5 – силно алкални (варовити)
  • pH 7,5-8,5 – алкални
  • pH 7-7,5 – слабо алкални
  • pH 6,5-7 – неутрални
  • pH 5,5-6,5 – слабо кисели
  • pH 4,5-5,5 – кисели
  • pH 3-4,5 – силно кисели

Оптималната киселинност, предпочитана от повечето растения е в диапазона 5,5-7,5 т.е. растенията предпочитат слабо кисели, неутрално до слаби алкални почви. Има обаче много растителни видове, които са се адаптирали да виреят на почви с pH извън тези стойности.

Вижте още: каква киселинност на почвата предпочитат различните растения?

pH зависи от минералния състав на почвата. В топли и влажни среди, почвата се окислява с времето когато продуктите от изветряване се просмукват във водата. В сухи условия обаче изветряването не е толкова интензивно и почвата най-често е с неутрални или алкална реакция.

Стойността на pH оказва влияние върху наличието и усвояването на хранителните вещества от растенията.

Как да определим нивото на pH на почвата?

Вариант 1

Определяне на киселинността на почвата се прави с помощта на специален комплект, който може да закупите от градинските центрове и цветарските магазини. Комплекта съдържа епруветка, разтвор за тестване и цветова карта. Взима се малка проба от градинската почва, поставя се в епруветката, добавят се няколко капки от разтвора, разклаща се и полученият цвят указва pH на почвата. Имайте предвид, че в различните части на градината може да има известни разлики в нивото на pH затова направете няколко проби.

Вариант 2

Може да проверите киселинността на почвата с помощта на лакмусови лентички. Взима се проба от почвата, разбърква се, навлажнява се леко и в нея се поставя лентичката. На етикета на тест лентичките са посочени възможните резултати според получения цвят.

Вариант 3

За постигане на най-сигурни резултати може да занесете проба от почвата в специализирана лаборатория, която ще определи нейното pH.

Вариант 4

Съществуват и някои „бабини методи“ за определяне киселинността на почвата. Те обаче не са толкова сигурни колкото предишните, които изброихме.

Най-популярния от тях е с помощта на сода за хляб и ябълков оцет.

Вземете подходящ съд и го напълнете с почва от различни части на градината.
Пригответе си 3 празни чаени чаши.

Напълнете първата чаша до средата с натурален ябълков оцет. Към него добавете 2 суп. лъжици от приготвената пръст и разбъркайте добре. Ако в чашата се образуват балончета, то почвата е алкална с pH над 7-8.

Ако от първият опит не е възникнала реакция, то във втората чаша и в нея изсипете 2 суп. лъжици пръст и добавете малко дестилирана вода. Разбъркайте до получаване на кална смес. Към нея прибавете ½ чаена чаша сода за хляб и отново разбъркайте. Ако забележите образуването на многобройни балончета в чашата, то почвата е киселинна с pH около 5-6.

Ако и при втория опит не се наблюдава реакция, то вашата почва вероятно е с неутрално pH 6,5-7.

Плевелите, които растат в почвата също могат да бъдат индикатор за нейната киселинност.

На кисела почва се развиват добре: трицветна теменуга, слез, полски хвощ, великденче, лютиче, живовлек.

На неутрална и слабо кисела почва растат: пирей, лайка, детелина, люцерна.

На алкална почва вирее най-вече мак.

След като установите киселинността на почвата си вече може да изберете растения, които ще се чувстват добре в нея.


Тъй като получихме запитвания от наши читатели, интересуващи се как могат да определят pH на почвата