Грешки при засяване и поддръжка на райграс

01/07/2020, 13:46:37
Оценка 4 от общо 3 гласа
01/07/2020
Тагове:
Грешки при засяване и поддръжка на райграс

Красотата на тревния чим се постига чрез правилно изграждане и подходяща, редовна поддръжка на моравата. Ако някое от тези условия не е изпълнено, състоянието на тревата се влошава и нарушава естетичния вид на цялата градина.

Грешки, които допускаме при засяването на райграс

Неправилна обработка на терена

За да бъде тревата свежа и здрава е нужно почвата да бъде старателно обработена още преди засяването. Всички плевели трябва да бъдат изкоренени, почвата да бъде прекопана и подравнена. Растителните отпадъци и камъни трябва да бъдат старателно почистени. Желателно е площта да се натори с торове, богати на азот, калий и фосфор, които ще осигурят оптимален растеж на тревата.

Най-горния слой се обработва с гребло за да се получи легло за семената.

Лош дренаж на почвата

Плиткия почвен слой и лошия дренаж водят до нарушен въздушно-пропусквателен режим и задържане на вода. По моравата се появява мъх, тревата отслабва, започва да жълтее, става податлива на гъбични заболявания. Препоръчва се почвения слой да бъде поне 25-30 см. и да се осигури добър дренаж. Честото аериране ще помогне за подобряване на водния и въздушен режим на тревния чим.

Неправилен избор на тревна смеска

Тревната смеска трябва да бъде съобразена с конкретните условия на терена – слънце, сянка, вид на почвата, режим на поливане и т.н.

Неправилно засяване

Уверете се, че разполагате семената равномерно за да няма голи участъци или пък такива с твърде много материал. След разпръскването на посева минете с валяк за тревни площи и полейте с фина водна струя. Преди засяването площта трябва да е леко влажна. Не засявайте във ветровит ден.

Грешки при поддръжката на райграс

Неправилно поливане

Както прекомерното поливане така и недостатъчното такова са вредни за тревния чим. Най-подходящо е дъждообразното поливане сутрин или вечер. За перфектен тревен чим е важно поливането да е редовно, равномерно и добре дозирано, а това се постига с автоматизирана поливна система.

Недостатъчно подхранване

При недостиг на хранителни вещества райграсът придобива жълт цвят, отслабва и става податлив на болести. Неравномерното полагане на тор също може да причини проблеми. На местата, на които не е достатъчно наторено тревата жълтее, а на такива, на които е прекомерно наторено може да изгори и да заприлича на слама. При недостиг на азот тревата не расте и придобива по-блед цвят.

Не забравяйте след всяко наторяване да поливате обилно.

Грешки при косенето

При косене във влажно време се образуват мокри купчинки окосена трева, ако не ги почистите, под тях ще се появят голи петна. Освен това влажната трева може да доведе до образуването на мъх. Опасни са както прекалено ниското косене така и рядкото такова, при което тревата става твърде висока. И в двата случая тревата отслабва и загубва добрия си вид. Създайте си стриктен режим на косене и го спазвайте.

Поява на плевели

Плевелите нарушават добрия вид на тревния чим и водят до отслабване и оредяване на райграса. Основната причина за тяхната поява е неподходящият избор на тревна смеска. Нискокачествените и неселективни тревни смески създават условия за поява на плевели по моравата. Борбата с плевелите става чрез отстраняването им и редовно пръскане със селективни хербициди, аериране, вертикутиране, подходящо подхранване.


Красотата на тревния чим се постига чрез правилно изграждане и подходяща, редовна поддръжка на морав