Защо да изберем автоматизирана поливна система

30/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.5 от общо 58 гласа
30/09/2016
Тагове:
Защо да изберем автоматизирана поливна система

Водата е един от най – важните елементи във всяка градина. Поливането е от първостепенно значение за отглеждане здрава растителност и свежи зелени площи. Едно практично решение е да изберете автоматизирана поливна система, която предлага лесно, икономично и интелигентно поливане. Чрез тази система вие осигурявате равномерно поливане с точно определено количество вода, необходимо на всеки конкретен растителен вид. Това помага за намаляване на загубите на вода. Освен това ви спестява и време, което иначе би ви било необходимо за ръчно поливане с пръскачки, маркучи и т.н.

Защо да се спрете на автоматизирана поливна система:

- Отпада ви ангажимента за поливане на зелените площи, което може да бъде досадна и трудоемка задача за вас.

- Спестявате време.

- Намалявате разхода на вода с 30 – 40 %.

Още едно голямо предимство на поливните системи, че когато отсъствате от къщи може да сте спокойни, че градината няма да изсъхне.

Съществуват няколко метода на автоматично поливане. Първият от тях е т.нар. дъждуване. То имитира естествените валежи. Предимството му е, че гарантира равномерно поливане по цялата площ. Използва се предимно при тревни площи и ниска растителност.

Друг често използван метод е капковото напояване. То се прилага най – вече при цветя, дървета и храсти.

Когато изграждаме поливна система трябва да се съобразим с няколко важни условия като: площ и форма на двора, вид растителност, тип на почвата, наличие на подходящ водоизточник с определен дебит и налягане.

Цената на поливната система зависи основно от размера и формата на градината. Разпокъсаните площи и наличието на алеи и пътеки през тревните терени оскъпяват системата.

Важно е да се уточни и какъв водоизточник ще използвате. Това може да бъде ВиК, водоем, кладенец.

Важен компонент на автоматизираната система за поливане са разпръсквачите. Те биват три вида: роторни, дефлекторни, дефлекторни с ротонна дюза. Важно е да се избере правилния вид, подходящ за съответната площ, тъй като това ще ви гарантира прецизно и точно разпределяне на водата по целия радиус.

Друг основен компонент е програматора. Благодарение на него се регулират циклите на напояване. Важно е програматорът да има възможност за задаване на часове и продължителност на поливане. Той може да работи с електрическо захранване, с батерии или да се управлява посредством софтуерна система.

Още един съществен компонент е датчика на дъжд. Благодарение на него автоматизираната система не полива когато навън вали. По този начин растенията са защитени от преовлажняване, а и се пести вода.

Други елементи на поливната система са: маркучи, тръби, фитинги, клапани, кабели, кутия. За да работи поливната система ефективно задължително условие е тези компоненти да бъдат подбрани и монтирани правилно. Затова е най – добре при избора и изграждането на такава система да се доверите на специализирана фирма в съответната област. 


Водата е един от най – важните елементи във всяка градина. Поливането е от първостепенно значе