Всичко, което трябва да знаете за селскостопанските гуми

26/09/2022, 20:28:27
Оценка 5 от общо 3 гласа
26/09/2022
Всичко, което трябва да знаете за селскостопанските гуми

Когато дойде време да смените гумите на селскостопанската си машина е напълно възможно да се затрудните да направите правилния избор, тъй като на пазара в момента се предлага огромно разнообразие.

За да ви помогнем, в следващите редове ще се опитаме да ви запознаем с най-важното, което трябва да знаете за селскостопанските гуми

Какво е селскостопанска гума?

Гумите за оборудване на селскостопански машини са разработени да осигуряват намалено уплътняване на почвата.

Проектирани са по по-специфичен начин от автомобилните гуми и се отличават от тях и като размери, и като дизайн на протектора, който е с висока флотация, за да може да осигури както по-добро сцепление на гумата с почвата, така и при работа в полето гумата да не уврежда почвата и културите, които са засети.
Как се разчита размера на селскостопанските гуми?
Размерите на гумите за селскостопански машини могат да са посочени и в стандартен, и метричен формат и за да откриете размерът, който ви е необходим е добре да можете да разчитате и двата формата.

Стандартният формат е по-лесен за четене и разбиране. Той обикновено се състои само от две цифри и една буква или знак, които показват ширината на гумата в инчове, диаметърът и дали гумата е диагонална или радиална.

Например, ако на страничната стена на гумата има отпечатан размер в стандартен формат: „16,9 Х 30“, първото число показва, че гумата е 16,9 инча ширина, а второто число показва диаметъра на джантата в инчове. Ако между двете числа има буква “R” това означава, че гумата е радиална, а ако има “тире” или буквата “Х”, това означава, че е диагонална.

Метричният формат се среща при повечето съвременни селскостопански гуми от популярни марки като Michelin, гуми Firestone и много други. При него цифрите са малко повече.

За да добиете представа, нека видим един примерен размер в метричен формат: "380/70R24". В този случай числото 380 показва ширината на гумата в милиметри, второто число след наклонената черта (70) показва съотношението на гумата в % съответстващи на височината на гумата, “R” показва, че гумата е радиална, а 24 е диаметърът на джантата изразен в инчове.

Радиални или диагонални гуми - каква е разликата?

Структурата или конструкцията на агро гумите може да бъда както радиална, така и диагонална. Разликата между двата типа структури е най-вече в ъгъла, по който са разположени слоевете на гумата.

Радиалната структура на селскостопанските гуми е разработена и въведена от гуми Michelin. Гумите с тази конструкция са по-предпочитани, тъй като разположението на вътрешните слоеве гарантира еднакъв отпечатък, в резултат на което гумите не уплътняват почвата и осигуряват отлично сцепление и висока производителност.

Освен това радиалните гуми използват своята гъвкавост и за оптимизиране на циркулацията налягането, което от своя страна предпазва гумата от натрупване на топлина в областта на протектора, увеличава нейния живот и намалява разхода на гориво.

При гумите с диагонална структура слоевете нишки са разположени под различни ъгли спрямо протектора. Това осигурява стабилност на страничните стени, които не се огъват и работят заедно с протектора.

За разлика от агро гумите на Мишелин с радиална структура, диагоналните не предлагат много добро сцепление на меки почви. Поради това са предпочитани основно за работа по склонове или за обработка по-твърда почва.

IF и VF - важни ли са тези технологии за селскостопанските гуми?

Това са две сравнително нови технологии на Michelin, които се използват при селскостопанските гуми и основно при гумите за трактори. И да, и двете са важни, тъй като спомагат за товароносимостта на гумите, без да причиняват уплътняване на почвата.

Гумите IF (повишена флотация) могат да издържат 20% по-високи натоварвания или същото натоварване при 20% по-ниско налягане, а селскостопанските гуми VF (много висока флотация) са в състояние да издържат до 40% повече товар или същия товар при 40% по-ниско налягане на въздуха.


Когато дойде време да смените гумите на селскостопанската си машина е напълно възможно да се затрудн