В овощната градина и лозето през февруари

10/02/2020, 09:48:23
Оценка 5 от общо 3 гласа
10/02/2020
Тагове:
В овощната градина и лозето през февруари

През февруари голяма част от овощните видове са във фаза на принудителен покой. Нетипичното затопляне през този период може да доведе до активиране на жизнените процеси и при следващо застудяване да настъпят повреди по вегетативните и плодните органи на растенията. Най-бързо на затоплянето реагират дрянът, лешникът, бадемът, кайсията, прасковата, сливата, следвани от черешата, крушата, ябълката, дюлята.

Основни мероприятия в овощната градина през февруари:

 • Към края на месеца може да подхраните овошките, френското грозде и аронията с азотен тор;
 • През този месец се прави зимното пръскане на ябълки, круши и сливи срещу зимуващите вредители;
 • Прави се пръскане на раните сортове сливи срещу кафяво гниене;
 • Може да съберете резници и калеми от едногодишни клончета, ако не сте го направили през януари. До момента на присаждането те трябва да се запазят в период на покой;
 • Ако искате да засадите касис сега е момента да си набавите резници. Избраните леторасти се нарязват на дължина 20 см. До момента на засаждането се съхраняват във влажен пясък, на открито, но защитено от вятър, място;
 • След преминаване на големите студове е най-благоприятния период за извършване на зимните резитби на овошките;

В слънчевите дни на февруари направете щателно обследване на градината за да установите наличието на зимни вредители и нанесените, от тях, щети. Изрежете изсъхналите клони за да унищожите натрупаната зараза от ранно кафяво гниене, брашнеста мана, бактериално изсъхване, по ябълката, сливата, прасковата.

Премахнете старата кора с цел унищожаване на акари и плодови червеи.

Зимното пръскане се провежда при сухо време, положителна температура на въздуха и липса на вятър. Пръска се обилно с бледорозов разтвор в концентрация 1-1,5 % като се обливат всички клони.

Резитбата за плододаване е едно от най-важните мероприятия в овощната градина през февруари. Тя трябва да се извърши след преминаване на студовете, в началото на сокодвижението – от началото на февруари до средата на март. Важно е да бъдат направени две операции – съкращаване на клонките и прореждане. Най-напред се премахват всички изсъхнали, повредени, счупени клонки. След това се извършва просветляване на короната – премахват се клонките, които растат успоредно или навътре и си пречат взаимно. По-голяма резитба се прави само първата година след засаждане със силно съкращаване на плодните клонки. През следващите години съкращаването на леторастите трябва да е сведено до минимум като се отстраняват само тези от тях, които пречат.

Първо се подрязват по-студоустойчивите видове – ябълка, круша, слива. А след това по-топлолюбивите – череша, вишна, кайсия, праскова. Непосредствено след подрязването отрезите се мажат с бял латекс или блажна боя с прибавен Фунгуран - 1%.

Извършва се резитба и при малините с цел унищожаване на вредители – изсъхналите издънки се премахват.

Ако забележите дръвчета, пострадали от студа трябва бързо да вземете мерки за да имат шанс да се възстановят:

 • Стволът и ниските клони трябва бързо да се белосат;
 • Клоните без листа се подрязват, а наранените места се замазват с градинарска смола;
 • Веднъж седмично дръвчетата се пръскат с Карбамид (1 суп. л. на 10 литра вода);

Основни мероприятия в лозето през февруари:

 • Проверете има ли измръзнали лози от зимните студове;
 • Към края на месеца може да се започне резитбата на лозите;
 • От изрязаните пръчки може да си подготвите материал за вкореняване на нови лозички;
 • Местата, определени за нови лози се почистват от храсти, трева и камъни, подравняват се, изграждат се напоителни системи;

В слънчевите дни лозята се обследват за наличие на акари. Почиства се старата кора, изрязват се всички заболели части на растението за да се унищожат зимуващите вредители.

В по-топлите дни от месеца започва резитбата като е желателно тя да приключи преди началото на сокодвижението. Режат се първо винените сортове, които са по-студоустойчиви - Каберне Совиньон, Мерло, Мискет. Резитбата на десертните сортове се прави на по-късен етап. На новосъздадените лозя се изгражда подпорна конструкция, а тази на старите се проверява за повреди и при нужда се ремонтира.

Лозовия посадъчен материал трябва периодично да се преглежда и да се отстраняват заразените лози. Следи се за поддържането на оптимална температура и влажност на въздуха в помещението където се съхранява.

Плододаващите лозя трябва да се наторяват с фосфорни и калиеви торове.

След резитбата трябва да се проследят нараняванията по лозата. Ако след подрязване пръчката сълзи трябва да реагирате бързо защото растението губи ценни хранителни свойства. Мястото където е бил срезът се намазва с боя или се полива с восък. В селскостопанските аптеки може да откриете и специален мехлем за спиране на сълзенето.


През февруари голяма част от овощните видове са във фаза на принудителен покой. Нетипичното затоплян