Мулчиране - какво представлява и как се прави

01/07/2020, 13:28:46
Оценка 5 от общо 2 гласа
01/07/2020
Тагове:
Мулчиране - какво представлява и как се прави

Мулчирането е процес, при който почвата около растенията се покрива с различни материали, регулиращи водния и въздушния ѝ режим. Мулчът представлява слой органичен материал – слама, торф, компост, който се разполага около стъблата на растенията.

Какви са ползите от мулчирането:

  • Запазва се влагата в почвата и се спестява поливна вода;
  • Повърхностния почвен слой се поддържа рохкав;
  • Предпазва от измръзване;
  • Намалява растежа на плевелите;
  • Поддържа се благоприятна почвена температура – почвения слой се запазва по-хладен през лятото и по-топъл през зимата, тъй като мулчът действа като изолация;
  • Предотвратява ерозията на почвата;
  • Подобрява се структурата на почвата, тъй като органичният мулч при разлагането си обогатява почвата с хранителни вещества;
  • Подобряват се въздушния и водния режим на почвата;

Видове мулч

Има два основни типа мулч:

Органичен мулч 

Съставен е от естествени материали като дървесни стърготини, листа, дървесна кора, борови иглички, окосена трева. Той привлича насекоми, охлюви и птици. С времето, бавно се разлага и трябва да бъде подновяван. Подходящи материали за органичен мулч са:

Окосена трева, слама, листа

Използвайте прясно окосена трева за мулч като внимавате в нея да няма плевели. Не използвайте сено , тъй като то съдържа твърде много семена на плевели.

Борова кора, борови иглички

3 см. слой от борова кора е отличен начин за борба с плевелите. Той обаче привлича насекоми. По-тънък слой (около 1 см.) мулч от борови иглички създава чудесна среда за растения, които обичат кисела почва.

Дървени стърготини

Дървените стърготини предотвратяват появата на плевели, освен това придават добър естетичен вид на градината. Добре запазва влагата. Към дървените стърготини могат да се добавят и смлени орехови черупки, които ще изгонят голите охлюви.

Градински компост, добре изгнил тор

Компост се прави от растителни остатъци като: обелки от плодове и зеленчуци, изсъхнали цветя, листа и клони, яйчени черупки, пакетчета чай, кафе и други биологични материали. Градинския компост и оборския тор са добро решение за подхранване и мулчиране на почвата.  

Неорганичен мулч

Както подсказва името му, този мулч се прави от неорганични материали. Той не привлича вредителите и не се разлага. Използват се най-често: чакъл, дребни камъчета, пясък, полиетилен и други изкуствени материи.

Този тип мулч е траен и изолира добре, но не осигурява добро отичане на водата и оптимален въздушен режим както органичния мулч. Това може да доведе до задържане на твърде много влага в почвата и липса на свеж въздух, което често става причина за загниване на корените на растенията. Камъчетата предлагат добра защита от плевели, но не трябва да се използват около растения, които обичат кисела почва, тъй като добавят минерали и алкални елементи в почвата.

Кога се прави мулчиране

Късната пролет и есен са най-подходящите периоди за мулчиране. Пролетното мулчиране защитава растенията от изсъхване и прегряване през лятото. Есенното мулчиране пък предпазва почвата от измръзване през зимата.

Как се прави мулчиране стъпка по стъпка:

Стъпка 1 – изберете и осигурете мулча

Снабдете се с всички материали, необходими за мулчиране – окосена трева, слама, борови иглички, шишарки и т.н. За някои от тях (например компост) е нужно повече време и трябва да сте ги приготвили предварително.

Стъпка 2 – подгответе терена

Почистете площта от плевели, прекопайте и обогатете почвата с подходящи торове, полейте. Площта трябва да е влажна, но не прекалено мокра.

Стъпка 3 – полагане на мулча

Мулчът се разстила равномерно около растенията на слой 5-8 см. Не го поставяйте непосредствено до ствола на дърветата, за да не се стигне до преовлажняването им, а и за да имат достъп до свеж въздух. Разстелете мулча по начин, който осигурява лек наклон, за да се оттича водата от мулчираната повърхност.

Стъпка 4 – подновяване на мулча

Органичния мулч се разлага и това налага подновяването му веднъж годишно или  на няколко години, в зависимост от скоростта на разлагане на материалите.


Мулчирането е процес, при който почвата около растенията се покрива с различни материали, регулиращи