Как да изгоним голите охлюви

30/06/2020, 16:22:28
Оценка 5 от общо 2 гласа
30/06/2020
Тагове:
Как да изгоним голите охлюви

Голите охлюви са едни от най-разпространените вредители в градината. От една страна те имат полезна функция като преработват растителните отпадъци, но от друга причиняват много щети, тъй като унищожават млади и здрави растения до корените и на практика от тях може да пострада цялата реколта.

Охлювите се крият на тъмни, влажни и прохладни места. Няма да ги видите в градината при сухо и топло време. Те излизат да се хранят главно през нощта и рано сутрин когато има роса. Влажното време ги прави особено активни, така че в дъждовен период излизат и през деня.

При сухо време, неприятелите се крият в пукнатините на почвата, под камъните или растителни отпадъци. Обичат кисели, засолени, леки и водопропускливи почви. Високото съдържание на хумус благоприятства развитието им.

Как да предпазим градината от поява на голи охлюви?

Вредителите се срещат в почти всяка градина. Най-важния фактор е площта да бъде чиста от плевели и растителни отпадъци, тъй като те им осигуряват укритие и храна. Камъни, изсъхнали растения и клонки, остатъци от слама трябва да бъде премахнати от градината.

Растенията не трябва да бъдат засявани твърде близо едно до друго. Местата, на които се задържа вода трябва да бъдат редовно отводнявани, тъй като повишената влага е магнит за охлювите.

Как да се отървем от голите охлюви?

В случай, че вредителите вече са се появили в градината ви има различни средства за борба:

1. В сухо време върху почвата се посипва 400 гр. троен суперфосфат/ 300 гр. негасена вар или 1 кг. зелен камък – количествата са за 10 кв.м. площ. Изброените средства трябва да бъдат смлени на прах и да се разхвърлят равномерно върху площта късно вечер. Използва се едно от тях, а не всички заедно. В агроаптеките се предлагат и специални препарати за борба с голи охлюви.

2. Засадете на няколко места лавандула, розмарин, мащерка – вредителите никак не ги обичат.

3. Посипете около растенията натрушени орехови или яйчени черупки, дървесни стърготини – охлювите не обичат да пълзят върху груби повърхности, тъй като се нараняват. Ще ви е нужно голямо количество обаче и ще трябва да ги подновявате след всеки дъжд.

4. Поставете адхезивни медни ленти за многократна употреба. Защитните ленти са напълно безвредни за хората растенията и животните. Тя създава естествен електрически заряд, който отблъсква охлювите. Веднъж поставена лентата не изисква никаква поддръжка.

5. Охлювите не понасят миризмата на кафе, така че посипете около растенията остатъците от сутрешното си кафе. Освен, че ще отблъсне вредителите то наторява почвата.

6. Поръсете дървесна пепел на пътя на охлювите – тя действа контактно като извлича влагата им и ги унищожава.

7. Направете примамки – към 100 гр. едро смлени трици, обелки от краставици, листа, нарязани картофи се прибавя 5 гр. счукан на прах металдехид. Примамката се слага на повърхността на почвата и се покрива с изсъхнали растения, керемида, камък. Поставете я привечер когато започва активния период на охлювите.

8. В оранжерии и парници може да използвате готови гранулирани примамки или да разпръснете суперфосфат или негасена вар.

9. Природен метод за борба и пръскането с отвара от 10 гр. смлян лют пипер и 25 гр. сух бял синап, които се варят в 5 л. вода. С охладената отвара сутрин и вечер се пръска почвата на местата, на които излизат охлювите. Този метод помага и срещу листни въшки, но губи своята ефективност след дъжд.

10. Охлювите са вкусна храна за таралежи, патици или пилета – ако ги отглеждате пускайте ги от време на време да се разхождат в градината.

11. Заровете около растенията кофички от кисело мляко, пълни с бира. Тя привлича охлювите, които след това лесно може да унищожите.

12. Засадете около растенията лук, чесън, копър, кориандър – миризмата им отблъсква охлювите.


Голите охлюви са едни от най-разпространените вредители в градината. От една страна те имат полезна