Как да си направим компост

01/02/2018, 08:43:14
Оценка 4.6 от общо 26 гласа
01/02/2018
Как да си направим компост

Какво е компост, какви са ползите от него в градината и как да си го приготвим сами?

Компостът представлява естествен тор, който подобрява състава на почвата и осигурява важни хранителни вещества на растенията. Компостирането е процес, при който се разграждат различни материали и се превръщат в еднородна смес, богата на витамини, минерали и микроелементи. В една шепа компост се намират милиарди живи организми, той буквално връща живота в почвата като възстаноява изгубените хранителни вещества.

Компостът е много полезен за почви, които са изтощени от честата употреба на изкуствени торове, както и в биоземеделието.

Защо да използваме компост:

Компостирането в домашни условия ви спестява пари за закупуването на изкуствени и органични торове.

Подобрява структурата и качеството на почвата.

Подхранва растенията.

Подпомага задържането на така ценната влага в почвата.

Участва в създаването на екологично чиста продукция.

Как да си направим компост?

Най – подходящия момент за започване на компостирането е през пролетта или първите дни на есента. Важно условие е времето да не е твърде студено. Най – добре е мястото да бъде полусенчесто, може да е на открито директно върху почвата или в сандъче. Съдът трябва да бъде с много добър дренаж и с отвори по стените за да може въздухът да циркулира, което ще помогне за разграждането на съставките, също така няма да се задържа излишна влага. Най – разпостраненият вариант за направа на компост е под формата на купчина, чиято височина не трябва да надвишава един метър. Най – често изпозлваните материали са събраните от градината листа, окосена трева, храсти и клонки, обелки от плодове и зеленчуци, които се трупат на купчина.

Може да добавите и дървесна пепел. Материалите се делят условно на зелени и кафяви. Зелените са например прясно окосена трева, цветя, обелки от плодове и зеленчуци. Те са богати за азот. Кафявите материали са с високо съдържание на въглерод – такива са: хартия, клони, дървесни стърготини и други.

Какви материали можем да използваме:

Облеки от плодове и зеленчуци

Окосена трева

Цветя, листа и клони

Черупки от яйца

Слама

Хартия, вестници

Дрехи от коприна и вълна

Пактчета чай

Изпозлвано кафе

Какво не бива използваме:

Животински продукти – месо, риба

Млечни продукти

Остатъци от готвена храна

Орехови листа

Съотношението между зелени и кафяви материали трябва да бъде 1:1 или 1:2. Нужно е компостът често да се разбърква с цел подобрява на аерацията. Колкото по – малки са частиците, толкова по – бързо ще се разградят. На пазара се предлагат машини за раздробяване на компост.

Компостирането трае няколко месеца като точния период зависи от температурата, влажността, материалите, наличието на достатъчно кислород. Готовият компост е с хомогенна структура и тъмнокафяв цвят.

Трик с който да проверим дали компостът ни е узрял и е годен за растенията: Поставете в подходящ съд компост и обикновена пръст в съотношение 1:1. Засадете латинки. Ако те растат бързо и без синьо оцветятване значи компостът е добър. Ако растежът е нзадоволителен или има увреждания на листата, то компостът може да се използва само за мулчиране.

Приложение на компост:

Компостът може да се използва за подобрител на почвата и естествен тор както за градинските така и за саксийните растения. 


Какво е компост, какви са ползите от него в градината и как да си го приготвим сами? Компостът пред