Как да пестим поливна вода

24/05/2017, 20:41:59
Оценка 4.6 от общо 78 гласа
24/05/2017
Тагове:
Как да пестим поливна вода

Пестенето на вода е важен въпрос, по който си струва да помислите, планирайки грижите за вашата градина. Водата е скъп ресурс и от икономична и от екологична гледна точка и разхищаването й е неоправдано.

Как да използваме по – малко вода за поливане:

Мулчирайте – мулчирането представлява покриване на почвата със слой от органичен материал, най – често – слама, окосена трева, дървесни стърготини, паднали листа, чакъл, животинска тор и др. Мулчирането се прави с запазване на влагата в почвата, предотвартяване появата на плевели и увеличване плодородието на почвата. За мулч могат да се използват материали, които не съдържат отровни субстанции и са напълно безопасни за растенията. Мулчирането ще ви помогне да спестите вода защото значително намалява изпаряването на влагата от почвата.

Използвайте система за капково напояване – системите за капково напояване ще ви помогнат да спестите значителни количества поливна вода. Те се монтират бързо и лесно и са удобни за употреба. Икономични са тъй като водата се доставя директно до корените на растенията. Също така няма опасност да преполеете градината, течността се разпределя равномерно, листата са защитени от овлажняване и това въпрепятства развитието на плевели, болести и вредители.

Система за капково напояване можете да изпозлвате при зеленчукови и овощни култури, лозя, цветни лехи.

Добавете компост в почвата – поне два пъти годишно обогатявайте почвата с дебел слой компост. Ограничната материя, съдържаща се в компоса подобрява структурата на почвата и така тя задържа повече влага. По този начин се намалява честата нужда на растителността от вода.

Не допускайте развитието на плевели – плевелите са най – големия конкурент на декоративните растения по отношение на влагата. Затова не допускайте такива в градината си!

Изпозлвайте сандъчета и контейнери – голяма част от цветята можете да отглеждате в подходящи съдове, които да настаните в градината. Така няма да се налага да поливате цялата площ, а само растенията в контейнерите. Може да ги групирате по различни начини според периода им на цъфтеж, нуждата от светлина, топлина и т.н.

Засадете повече сухоустойчиви растения – този съвет ще ви е от полза най – вече ако живеете в район с по – сух климат. Тогава е логично да изберете растителни видове, устойчиви на засушаване. Растенията, издържащи на по – сух климат са тези с окосмени листа и стъбла, с восъчен налеп, месести листа или сребриста багра. Някои примерни видове: лавандула, сукулентни, кариопетрис, хелихризум, калистемон и много други.


Пестенето на вода е важен въпрос, по който си струва да помислите, планирайки грижите за вашата град