Капково напояване - какво трябва да знаем

18/04/2017, 23:51:56
Оценка 4.5 от общо 60 гласа
18/04/2017
Тагове:
Капково напояване - какво трябва да знаем

Капковото напояване става все по – популярен метод за поливане в нашите градини. Това се дължи най – вече на неговата висока ефективност, икономичност и удобство. Особеното при този вид системи е, че водата се доставя във вид на капки директно до тази част на растенията където е необходима – техните корени. По този начин загубите на вода са сведени до минимум за разлика от конвенционалното поливане, при което се губи повече от половината количество вода чрез изтичане или изправяне.

Капковото напояване е изключително икономичен вариант, който ще намали сметките ви за вода и ще достави на растенията точно толкова влага колкото им е непбходима.

Голямо предимство на капковото напояване е, че се монтира бързо и лесно. Съществува и вариант сиситемата да доставя торовете заедно с водата. Течността се разпределя равномерно върху почвата поради което появата на плевели значително намалява.

Листата и плодовете на растенията са защитени от преовлажняване, тъй като не се мокрят и по този начин се намалява риска от развитие на болести и неприятели по растенията.

Капковото напояване също така има още едно огромно предимство – пестви ви време и труд, необходими за стандарното поливане.

Какво представлява системата за капково напояване:

Системата за капково напояване се състои от водоизточник, помпа, филтрираща система, тръбопровод, команден възел, капков маркуч.

Водоизточника може да бъде язовир, езеро, кладенец, сондаж, изкуствен водоизточник. Помпата може да бъде електрическа или горивна (бензинова, дизелова). Капковият маркуч може да бъде дебелостенен или лентов.

Къде да използваме капково напояване:

Системата за капково напояване е подходяща за градината, оранжерията и саксийните цветя. Може да се постави на всяка градина, независимо от големината й. Прилага се при големи и малки градина със зеленчукови кулутри, овощни насаждения, лозя. Системата е подходяща и при цветни лехи и алпинеуми. Капково напояване може да бъде инсталирано в двора, в дома, в офиса, в зимната градина, на терасата, на покривната градина


Капковото напояване става все по – популярен метод за поливане в нашите градини. Това се дължи