Да озеленим...покрива

19/09/2016, 03:00:00
Оценка 4.6 от общо 29 гласа
19/09/2016
Тагове:
Да озеленим...покрива

Градината на покрива е жив, зелен оазис на фона на градската среда

Представете си да имате тихо и приятно кътче природа в собствения си дом, под небето над забързания и шумен град…Възможно е!

Ако погледнем от птичи поглед повечето градове ще видим основно асфалт, бетон и много малко зеленина на места. Хората, привлечени от идеята за връщане назад към природата и търсейки начини за по – екологичен живот, все по – често поглеждат към една съвременна тенденция – зелени покриви.

Така едно често пренебрегвано пространство ще бъде оползотворено без да се нарушава градската инфраструктура.

Чрез озеленяването на покрива се намаляват енергийните разходи на сградата, също така до голяма степен отпада нуждата от инсталиране на скъпи и сложни отводнителни системи, благодарение на това, че покривната градина абсорбира дъждовните води.

Зелените покриви подобряват качеството на въздуха в градската среда, а и създават приятни и спокойни места за отдих.

Идеята за създаване на покривни градини идва от Северна Европа. Първите зелени покриви се появяват още преди повече от хиляда години в скандинавските страни. В онези времена хората ги използвали за изолация на жилищата си от студа като използвали мъх и тревна покривка. В Азия пък по този начин се спасявали от жегите и резките температурни промени. Днес покривните градини се срещат върху хотели, търговски центрове, обществени и офис предприятия, университети, сгради за лечение, жилищни сгради.

Съществуват два вида покривни градини – интензивни и екстензивни.

Интензивните зелени покриви представляват високо разположени паркове. В тях могат да бъдат засадени храсти и дървета с височина до 3 – 4 метра. В такъв случай трябва да се има предвид и че по – големите дръвчета изискват по – значителен почвен слой. В интензивната градина могат да се обособят алеи, пейки, басейн, езеро. Една такава градина изисква и наличие на по – сложни системи за напояване, отводняване и поддръжка.

Екстензивните зелени покриви представляват почвено покритие, което изисква малка или почти никаква поддръжка. Идеята им е да подобряват качеството на въздуха и да обогатяват околната среда, а не да бъдат достъпни градини. Използват се нискостеблени почвопокриващи растения, например каменоломки, седуми, някои луковични растения и др.

Зелените покриви могат да бъдат създадени както върху новопостроени, така и върху реконструиращите се, сгради.

Покривните градини предлагат една чудесна алтернатива на твърдата инфраструктура, която е по – ефективна, по – здравословна и по – красива. 


Градината на покрива е жив, зелен оазис на фона на градската среда Представете си да имате тихо и п