Мъхове и лишеи по овощните дървета

07/03/2019, 08:51:57
Оценка 5 от общо 2 гласа
07/03/2019
Тагове:
Мъхове и лишеи по овощните дървета

Лишеите и мъховете често могат да бъдат сбъркани на пръв поглед и да се приемат за един и същ организъм. Въпреки че много си приличат, лишеят всъщност не е растение. Той се получава в следствие на симбиотична връзка между гъбички и водорасли или бактерии, които функционират като един организъм.

Може да ги различите по това, че мъховете виреят на сянка, а лишеите предпочитат слънчеви места. Мъховете и лишеите не са паразити, те се хранят с влагата, съдържаща се в кората на дърветата.

Появата на мъх или лишеи върху кората на овощно дръвче може да бъде признак за неговото заболяване. Ако дърветата в овощната ви градина са засегнати от лишеи и мъхове, това най – често говори за дисбаланс в съотношението на хранителните вещества в почвата или за преовлажняване на растенията. Неправилен избор на място, например прекалена сянка или неподходяща поддръжка на короната на дървото също могат да бъдат причина за развитие на мъхове.

Мъховете се размножават чрез спори затова веднъж появили се на едно дърво, те бързо се пренасят към съседните дървета, благодарение на вятъра, дъжда и насекомите. Мъховете се превръщат в подслон на различни видове вредители, лаври, бактерии, паразити.

Мъховете и лишеите възпрепятстват достъпа на въздух и влага до ствола и клоните на дървото, което забавя растежа му и намалява плодовитостта.

Как да премахнем лишеи и мъхове от дърветата?

Най – безопасния метод за отстраняване на неканените гости е пръскане на дръвчетата със железен сулфат т. нар „зелен камък“. Дозата е 40 – 50 гр. Железен сулфат на 1 литър вода. Третирането трябва да се прави в началото на пролетта преди появата на първите пъпки или в края на есента след опадването на листата.

Може да остържете засегнатата кора с помощта на четка или шпатула, но трябва да го направите много внимателно, тъй като ако нараните ствола, през разранените места могат да проникнат гъбички.

Как да предотвратим появата на лишеи и мъхове:

  • Засаждайте овощните дървета на открити, слънчеви и добре проветриви места.
  • Премахвайте редовно изсъхналите клони и поддържайте в добро състояние короната на дървото.
  • Уверете се, че почвата не е с висока киселинност. Ако е, разредете я с дървесна пепел.
  • Всяка година рано на пролет и през есента мажете стволовете на дърветата с вар.
  • Почиствайте редовно растителните отпадъци в градината.

Лишеите и мъховете често могат да бъдат сбъркани на пръв поглед и да се приемат за един и същ органи